Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Израелският министър на отбраната заяви на "приятелите и враговете" на страната му, че израелската армия ще постигне целите си

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза на "враговете и приятелите" на неговата страна, че ще направи всичко необходимо, за да постигне целите си във войната в ивицата Газа и в Северен Израел, като думите му очевидно бяха отговор на натиска на САЩ за спиране на военната операция в град Рафах, предаде Ройтерс. 
"Обръщам се както към враговете на Израел, така и към най-добрите ни приятели, и казвам: Държавата Израел не може да бъде покорена", заяви Галант на церемония в памет на загиналите във войните израелци. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че американските военните доставки за Израел ще бъдат спрени, ако израелските сили нахлуят в град Рафах.   
"Ще бъдем силни, ще постигнем целите си - ще ударим "Хамас", ще ударим "Хизбула" и ще постигнем сигурност", допълни израелският министър на отбраната.
Галант е смятан за един от военновременните израелски министри, които проявяват най-голяма чувствителност към риска от отчуждаване на Израел от САЩ. Днешното му изказване подчертава мащаба на противопоставянето между правителството на Байдън и кабинета на Бенямин Нетаняху, коментира Ройтерс.  
Нетаняху днес отново публикува в социалната мрежа "Екс" откъс от речта, която произнесе в навечерието на Деня в памет на жертвите на Холокоста. "Казвам на световните лидери, че никакъв натиск, колкото и силен да е, никое решение на който и да е международен форум няма да възпре Израел да се защити. Ако Израел е принуден да се защитава сам, той ще го направи", гласи въпросния откъс. 
По-рано тази седмица израелски танкове завзеха палестинската част на граничния пункт "Рафах" с Египет и в момента проучват покрайнините града, припомня Ройтерс.
Нетаняху не се поддаде на нарастващия международен натиск за прекратяване на огъня, но все още не е наредил на войските си да влязат в град Рафах, където според Израел се намират четири батальона на "Хамас". Там е подслонено и повече от половината от 2,3-милионното население на палестинския анклав. 
От началото на войната в ивицата Газа през октомври по северната израелска граница на Израел с Ливан ежедневно има размяна на удари с бойци от подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула". 
"Нямаме друг избор, нямаме друга страна. Ще направим това, което е нужно, и пак повтарям – което е нужно, за да защитим гражданите на Израел, да премахнем злините, които ни застрашават, и да се изправим срещу тези, които искат да ни унищожат", заяви Галант на днешната церемония. 

c