Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Израелската полиция обискира офиси на "Ал Джазира" в Назарет

Израелската полиция обискира офиси на телевизия "Ал Джазира" в град Назарет и конфискува нейно оборудване, предаде ДПА. 
Обискът бе извършен няколко дни, след като израелското правителство забрани арабскоезичния телевизионен канал, като блокира както достъпа до съдържанието на "Ал Джазира" в Израел, така и излъчването на телевизията. 
Израелският министър на Шломо Кархи подписа в неделя заповед за закриване на телевизията и същия ден офисът на "Ал Джазира" в хотел в Източен Йерусалим беше обискиран. 
Израел обвинява канала в пристрастно отразяване на войната в Газа. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви намерението си да закрие обектите на телевизионната мрежа, работещи в Израел, преди повече от месец.
Израелският парламент по-рано одобри мярка, станала известна като Закона за "Ал Джазира", която позволява на правителството да спира и забранява чуждестранни телевизии, в случай че бъдат класифицирани като риск за националната сигурност. 
Телевизията категорично отхвърля израелските обвинения и описа забраната като "престъпно деяние", което нарушава човешките права и фундаменталното право на достъп до информация. 
"Ал Джазира" съобщи, че ще предприеме всички необходими действия срещу мярката и ще защитава правата на телевизията и нейните служители.

c