Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Индия завърши изтеглянето на военните си от Малдивите, поискано от новия прокитайски лидер

Индия е заменила около 80 военнослужещи на Малдивите с цивилни след искане на президента Мохамед Муизу, който пренасочи политиката на архипелага към по-тесни връзки с Китай, съобщиха индийски официални представители, цитирани от Ройтерс. 
Индийските военнослужещи обслужваха два хеликоптера и един самолет, предоставени от Делхи, ползвайки ги главно за наблюдение в морските води, спасително-издирателни операции и медицинска евакуация на островите с население от близо половин милион души.
"Двете страни работят заедно, за да осигурят непрекъснатата работа на индийските авиационни платформи", заяви говорителят на индийското Външно министерство Рандхир Джайсуал. "В съответствие с това беше извършено заместване с компетентен индийски технически персонал."
Изтеглянето на военните съвпадна с посещението на малдивския външен министър Муса Замир в Индия. Това е първата визита на високопоставен малдивски служител, откакто през ноември Муизу встъпи в длъжност. Обикновено след назначаването си лидерите на Малдивите посещават първо Делхи, но вместо това Муизу обърна курса към Китай и е в процес на задълбочаване на връзките в областта на отбраната на фона на борбата за влияние в Индо-тихоокеанския регион.
Замир публикува в "Екс" съобщение, че разговорите между министрите са били съсредоточени върху сътрудничеството в области от развитието на инфраструктурата до изграждането на способности. Освен въпроса за военните, разрешението на Малдивите китайски изследователски кораб да акостира в пристанището им, което е много близко до Индия, също обезпокои в Делхи.
През март Индия откри нова военноморска база близо до Малдивите, за да подобри наблюдението си в Индийския океан. Въпреки напрежението обаче индийските строителни проекти в Малдивите набират скорост.

c