Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Художничката от Добрич Велина Христова подреди изложба - вернисаж в Благоевград

Изложба-вернисаж в Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград се откри с картини на художничката Велина Христова от Добрич.
„Велина Христова е творец, който вдъхновява и обогатява творческата сцена на Пловдив, Варна, Каварна, Добрич и други градове в България и чужбина. В нейното изкуство се вижда не само градация на различни техники и възможности за презентиране, но и една изключителна коректност към важността на времето и топоса", посочват организаторите.
Тя изразява с огромна чувствителност това, което я вълнува от света около нея, като отдава едновременно почит на традицията и историчността, но и на това, което е универсално и в нашето съвремие.
Усещането е, че нейното изкуство ни приканва с лекота в един наситен с колорит „приказен“ свят, който обаче е така познат и сякаш винаги бленуван от нас. Както е и всяка ново-идваща пролет, всеки нов момент, с хората, които ценим и които ни потикват да вършим добро и да вярваме във възможността за нов свят.
Ритуалност, но същевременно и иновативност са качества, които самата Велина излъчва около себе си и нейните работи тук пред нас са естествена еманация на това. Те са нежна покана да се отворим към сетивното, без да губим връзката си с „възвишеното“.
 

c