Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Грузинският посланик във Франция подаде оставка заради закона за "чуждестранните агенти"

Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка заради проектозакона за "чуждестранните агенти", ставайки първия високопоставен грузински служител, предприел тази стъпка, предаде Ройтерс.
Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние, ще отклони Тбилиси от пътя към европейска интеграция, смята посланикът Гоча Джавахишвили. "Сегашното напрежение и климатът, породени от обновения проектозакон в отношенията ни с нашите чуждестранни приятели и партньори, правят моята мисия изключително трудна", написа той в социалните мрежи.
В Грузия бяха организирани масови улични протести срещу законопроекта, чиито противници го смятат за авторитарен и вдъхновен от приети в Русия закони.
Посланик Джавахишвили заяви, че не познава лично грузински служители или дипломати, "открито проруски настроени", но проектозаконът "може да е някаква тактика за постигане на определена цел".
„Вече не виждам ролята и ресурсите си в тази посока: придвижване към Европа“, добави той.
В средата на април в Тбилиси избухнаха улични протести, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ обяви плановете си отново да внесе в парламента законопроекта за чуждестранните агенти, от който се отказа миналата година след масови протести. Демонстрантите се събираха почти всяка нощ в Тбилиси, за да изразят несъгласието си със законопроекта и бяха посрещнати от полицията с водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Десетки протестиращи бяха арестувани, а над 10 – приети в болница.
Според грузинското правителство законът е необходим, за да се гарантира, че чуждестранното финансиране на НПО е прозрачно. Очаква се законодателите да гласуват и на трето четене законопроекта в понеделник.
Днес грузинското вътрешно министерство съобщи, че е арестувало шестима души за нападение над полицаи и нанасяне на щети по време на предишни протести.
ЕС осъди законопроекта и заяви, че приемането му може да застраши кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока. Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Товио Клаар заяви днес, че "сърцето му се свива" от ситуацията в Грузия.
"Предполага се, че отношенията ни се основават на споделени ценности и на подкрепа за силно гражданско общество, в което списъците с "врагове на народа" и анонимните телефонни обаждания нямат място", подчерта той в "Екс".
Редица грузински активисти, които се противопоставят на законопроекта, съобщиха, че са били бити от банди непознати мъже, съобщиха грузинските медии тази седмица. Непотвърдени снимки, разпространени в социалните медии, показват листовки, които определят протестиращите като "врагове на народа".
Протестите отслабнаха по време на великденски празници, но активистите призоваха за нова вълна от протести, която да започне в събота, отбелязва Ройтерс. Грузия празнува Великден по православния календар миналата седмица.

c