Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Германската министърка на образованието изрази възмущение от изявлението на преподаватели, подкрепили пропалестински лагер

Министърката на образованието на Германия Бетина Щарк-Ватцингер изрази възмущението си от изявлението на около 100 преподаватели от берлински университети в подкрепа на пропалестински демонстранти, предаде ДПА. 
"Това изявление на преподаватели от берлинските университети е поразяващо. Вместо да заемат ясна позиция срещу омразата към Израел и евреите, университетските окупатори се превръщат в жертви, а насилието се омаловажава", каза тя пред германския в. "Билд" в коментар, публикуван днес.
Във вторник около 150 активисти опитаха да окупират двора и да разпънат палатки пред Берлинския свободен университет. Учебното заведение бързо извика полицията и мястото бе разчистено. 
Полицията съобщи вчера, че 79 души са временно задържани, сред които 49 жени и 30 мъже, както и че са започнали 80 криминални разследвания и 79 съдебни производства. 
В декларация, озаглавена "Становище от лектори в берлински университети", около 100 преподаватели от няколко университета в Берлин написаха, че "независимо дали сме съгласни с конкретните искания на протестиращите, ние се застъпваме за студентите и защитаваме правото им на мирен протест". "Призоваваме ръководството на Берлинския университет да се въздържа от полицейски операции срещу собствените си студенти, както и от по-нататъшно наказателно преследване", се казва още в изявлението.
Кметът на Берлин Кай Вегнер подкрепи Щарк-Ватцингер.
"Не изпитвам никаква съпричастност към авторите на този текст", каза кметът от Християндемократическия съюз пред "Билд". Щарк-Ватцингер е член на Германската свободна демократическа партия. 
Берлинските университети са и ще останат средища на знанието, критичния дискурс и открития обмен, заяви Вегнер. "Въпреки това антисемитизмът и омразата към Израел не са израз на мнение, а престъпни деяния", добави той. 

c