Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Гергана Минкова рисува „Равновесие“ между реалността и въображението

Творби, изследващи връзката между реалността и въображението, ще бъдат подредени в галерия „Нюанс“. Заглавието на изложбата е „Равновесие“, а неин автор е Гергана Минкова. Експозицията може да бъде разгледана от 14 май до 2 юни, съобщават домакините на събитието.
С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на художничката, вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването, казват от екипа на галерията. Те допълват, че „Равновесие“ е ключова дума в творчеството на Гергана Минкова, която ни пренася в света на баланса между крехкостта и могъществото, временността и безкрайността. „Нейните произведения са търсения за „простотата“ във всеки миг и всяка линия“, казват организаторите на експозицията.
За своята изложба авторката разказва: „Обичам да гледам билото на планината, онази линия, която прекосява и разделя небето от земята. Очертавам я с поглед, действа ми смиряващо. Откривам тази линия в това, което изобразявам. Приемам напрежението между реалното и въображаемото, които тя отделя, истинността в преживяването. Виждам колко крехко и временно е всичко, а в същото време така могъщо и безкрайно. Все ми се иска да открия “простотата”, в живеенето и в рисуването. В тази изложба представям тези мои търсения и мисли- несъвършени, незавършени, колебливи, каквото съм и аз. Приемам нуждата си да импровизирам, да се съмнявам, да съм в противовес.“ Гергана Минкова е родена през 1981 г. в гр. Пазарджик. След завършване на средното си образование следва в Частна академия „Жул Паскин“. През 2001 г. е приета в Националната художествена академия, специалност живопис в ателието на акад. Светлин Русев, проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева. През 2007 г. се дипломира в НХА със степен магистър. Член на СБХ. Носител е на редица награди. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи изложби и пленери.
/ВСР

c