Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Детска градина "Светулка“ от село Коларци посети Претоварната станция в Тервел

Възпитаниците на детска градина "Светулка“ от село Коларци в община Тервел с ентусиазъм се включиха в пълненето на компостера със сухи листа и клонки. Те участваха в образователна работилница по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Тя е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики в община Тервел.  Целта е придобиване на знания за това кои отпадъци са биоразградими, кои са подходящи за компостиране, как се получава компост, какво представлява, за какво може да се използва.

В община Тервел се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище в Стожер е скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“, реализира кампания за привличане на широката общественост от община Тервел в действия за  намаляване на растителния  отпадък в общината и оптимизиране на разходвания публичен ресурс. Застъпническите действия и кампания целят насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики, повишаване на гражданското участие за ефективно прилагане на политиката за регионално развитие  и привличане на средства за осигуряване на условия за икономически растеж и заетост в област Добрич.

Ето защо е важно обучението на децата в оползотворяване на растителния отпадък.

Малчуганите от детска градина „Светулка“ и екипът от преподаватели и възпитатели посетиха Претоварната станция в Тервел. Там те се запознаха с пътя на отпадъка, неговото разделяне и видовете контейнери.

След това те имаха възможност да научат на практика как се събират биоразградими отпадъци за производство на компост. Детската градина получи подарък от Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер компостер, където сами да произвеждат полезния продукт за подобряване качеството на почвата.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c