Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Деца от Смолян се включиха в "Глобалeн детски дизайн маратон"

За втори пореден път деца на възраст между 7 и 12 години от Смолян се включиха в Глобален детски дизайн маратон. Събитието се проведе днес в Скай хъб – Смолян. 
„Маратонът се провежда за девети път в световен мащаб. Тазгодишното издание е с тема „Кръгова икономика“. В събитието се включиха 20 деца от различни училища в община Смолян. Децата преминават през творчески процес, в който създават прототипи, с които решават проблеми по темата за кръговата икономика“, каза за БТА Лора Абаджиева от Народно читалище „Бъдеще сега“. 
Организатори на събитието са Община Смолян в партньорство с НЧ „Бъдеще сега“. За девета поредна година в целия свят 45 държави едновременно, по едно и също време, творят, създават и прототипират.
Сред идеите на децата от Смолян са изграждане на пространство в града, където всеки може да остави ненужни вещи, които могат да служат на друг, дрон, който да събира и съобщава за наличието на отпадъци сред природата, машина, която да претворява дрехите в нови, както и робот – приятел, който ти помага и прави компания и кутия, наречена „Сървайвър кит“, съдържаща инструменти и материали за оцеляване, направени от естествени материали. 
Участниците в глобалния маратон направиха онлайн връзка със свои връстници от Уганда. Те представиха проектите си на английски, както и разбраха по какви идеи работят децата в африканската държава. „Държавата избираме все пак по времевата зона, защото Уганда се намира в нашата времева зона и всъщност по едно и също време се случват нещата при тях и при нас“, добави Абаджиева.
„Когато дадем възможност децата да изкажат, да споделят, да защитят собствените си идеи и да видят, че възрастните вярват в тях и ги подкрепят, е много вдъхновяващо. Децата добиват увереност, че могат да бъдат творци на промяна и че техните идеи са значими и признати“, посочи Теодор Василев - председател на НЧ „Бъдеще сега“.
Идеята на маратона е подрастващите да се запознаят от малки важната за възрастните тема – кръгова икономика. Минават през творчески процес, в който първо скицират своята идея, след което рисуват и изработват прототип. „В целия процес децата влагат дизайн мислене, чрез различни материали, включително мини моторчета, светлинни индикатори, кабели и се учат на инженерна мисъл“, каза още Лора Абаджиева. 
Маратонът завърши с представяне на прототипите пред жури, което определи и победителите от седемте отбора. 

c