Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Четирима бойци на "Хизбула" бяха убити при израелски въздушен удар, съобщиха представители на службите за сигурност

Четирима души бяха убити днес при израелски въздушен удар срещу автомобил в Южен Ливан, съобщи ливанската служба за гражданска защита, като представители на службите за сигурност заявиха, че загиналите са били членове на радикалната групировка "Хизбула", предаде Ройтерс.
Конфликтът между "Хизбула" и Израел продължава от октовмри успоредно с войната в Газа, като тази седмица и двете страни засилиха бомбардировките си, което доведе до опасения от по-голяма война между тежко въоръжените противници.
Израел използва артилерия, дронове и изтребители срещу цели в Южен Ливан, включително за нанасяне на въздушни удари срещу бойци на "Хизбула" и други въоръжени групировки. Бойците в Ливан изстреляха ракети и дронове срещу Северен Израел. 
Израелската армия за момента не е отговорила на молбата за коментар на днешните нападения. 
Службата за гражданска защита на Ливан каза днес, че е извадила четири тела от автомобил, поразен от израелски удар. Двама представители на службите за сигурност казаха пред Ройтерс, че четиримата убити са членове на "Хизбула". 
Размяната на огън доведе до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата. В Северен Израел разселването доведе до призиви за по-твърди военни действия срещу групировката. 
Сраженията между Израел и "Хизбула" в момента са най-тежки от началото на войната през 2006 г. насам, отбелязва Ройтерс.
"Хизбула" многократно заяви, че ще спре огъня, когато бъде прекратена военната офанзива в Газа, но и че е готова да продължи, ако Израел продължава да напада Ливан.

c