Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Бурното море заля залива Болата, ураганът доразрушава буните (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бурното море заля залива Болата. Това се вижда на видеото, заснето от Асен Сираков. Вълноломът буквално не се вижда, а вълните не само се разбиват в буните, но и събарят блокове от тях.

Вятърът снощи беше ураганен, морето е бурно. Заливът не за първи път е залят от морето, случвало се е и преди, но, ако имаше буни, нямаше да бъде толкова залят“, коментира пред Про Нюз Добрич кметът на село Българево Георги Янев.

От вчера в селото няма ток, има паднали дървета и скъсани електропроводници в резултат на бурята. Екипи на електроснабдителното дружество работят и поетапно възстановяват електрозахранването.

Очаква се утре морето да утихне и да се оттегли от залива Болата. Тогава ще стане ясно и до каква степен е доразрушило буните и дигите край залива.

Припомняме, че от Сдружение “За туризма на Калиакра” от дълго време сезират държавните институции с настояване за основен ремонт на брегоукрепителните – брегозащитни съоръжения в залива Болата.  Председателят му Стелиан Томов алармира, че местността залив Болата е заплашена от унищожение, защото буните са в окаяно състояние и всяка зима претърпяват допълнителни щети от морските бури, поради това, че не са ремонтирани от десетилетия. При тяхното разрушаване морската вода ще залее плажната ивица, дюните и влажната зона, но и не само. Това създава сериозна опасност и за вододайната зона, от която черпят вода за питейни нужди жителите на селата Българево, Свети Никола и комплекс Русалка. При заливане ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на населените места.  

c