Неделя, 26 май 2024

26.05.2024

Последвайте ни

Бунтовническа група в Мианма изтегли войските си от пограничен град с Тайланд след контраофанзива на военни от управляващата хунта

Бунтовническа група в Мианма изтегли войските си от граничен град с Тайланд след контраофанзива на военни от управляващата хунта, след като този месец бунтовниците си бяха върнали ключов търговски пункт, съобщи неин представител, цитиран от Ройтерс.
Говорител на Националният съюз на Карен заяви, че "временното отстъпление" от град Миавади е станало след завръщането на военните от хунтата в жизненоважния стратегически център, чиято външна търговия за една година възлиза на над 1 милиард долара.
"Войските на Националната освободителна армия на Карен ще унищожат войските на хунтата и подкрепящите ги части, които са се отправили към Миавади", заяви представител на бунтовниците. Въоръженото крило на групата е една от най-старите етнически бойни сили в Мианма. Сраженията в Миавади се разразиха в събота и принудиха 3000 мирни граждани да избягат, докато бунтовниците се бореха да прогонят военни от управляващата хунта, които бяха блокирали граничен мост. Тайландското правителство заяви, че много от избягалите цивилни са се завърнали, и добави, че също така е призовало Мианма да не допуска бойните действия да се разпространят отвъд границата.
Според официалния служител хунтата, която е предприела контраофанзива, за да си върне Миавади, е успяла да влезе в района с помощта на регионална милиция, която не се е намесила в началото на април при обсадата на града от Националния съюз на Карен. 
Междувременно тайландското външно министерство съобщи, че е предложило на Лаос като ротационен председател на АСЕАН да организира среща с ключови страни от Югоизточна Азия, която да бъде насочена към разрешаване на кризата с управлението в Мианма. Тайландският посланик във Виетнам Никорндей Баланкура заяви, че Тайланд е разпространил предложение за среща между Малайзия, Лаос и Индонезия за решаване на дългогодишния конфликт, и добави, че срещата може да се състои в Тайланд и всяка държава членка на АСЕАН е добре дошла да участва.
Три години, след преврата, с който беше свалено демократично избраното гражданско правителство, хунтата на Мианма е подложена на безпрецедентен натиск, след като загуби контрола над редица ключови гранични райони в полза на бунтовнически групи.

c