Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Бившият главен равин на Москва беше награден с Международната награда "Карл Велики"

Председателят на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмит беше награден днес с Международната награда "Карл Велики" в германския град Аахен, предаде ДПА. 
Еврейските общности в Европа бяха почетени заедно с 60-годишния равин. Наградата има за цел да изпрати послание, че еврейският живот принадлежи на Европа и че в Европа не бива да има място за антисемитизъм, обясни в изявление бордът на директорите на наградата "Карл Велики".
Голдшмит се застъпва "както никой друг за диалога и преодоляването на границите между религиите и народите", заяви кметът на Аахен Зибиле Кьопен. Наградата означава и признание за постиженията му и за решимостта да се противопостави на антисемитизма и всички форми на изключване, каза Кьопен.
Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек похвали междурелигиозния диалог между мюсюлмани и евреи, за чието насърчаване е спомогнал Голдшмит, съосновател на Европейския мюсюлманско-еврейски лидерски съвет.
Албанският министър-председател Еди Рама също произнесе реч по време на събитието. Наградата отличава и ангажимента на Голдшмит към междурелигиозния обмен, например с представители на мюсюлманите и папа Франциск.
Голдшмит е бил главен равин на Москва в продължение на много години. Той напуска страната след руската инвазия в Украйна.Отличието се присъжда за заслуги към Европа от 1950 г. насам и се връчват също сертификат и златен медал. 
Сред получателите са много бивши и настоящи държавни лидери: Еманюел Макрон, Доналд Туск, покойният германски канцлер Хелмут Кол, бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бившият британски министър-председател Тони Блеър. Папа Франциск и украинският президент Володимир Зеленски също са получавали наградата. 
Наградата носи името на Карл Велики (748-814 г.), чиято империя обхваща голяма част от Западна Европа. Той често е пребивавал в Аахен, който сега се намира на границата на Германия с Белгия и Нидерландия.

c