Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

АНП: Двама нидерландски граждани, заподозрени в тероризъм, са изтеглени от Сирия и върнати в Нидерландия

Две жени, заподозрени в тероризъм, бяха прехвърлени от Сирия в Нидерландия заедно с двете им деца. Това съобщиха пред Камарата на представителите министрите в оставка Дилан Йешилгьоз-Зегериус (Правосъдие и сигурност) и Ханке Бройнс Слот (Външни работи), предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.
Четиримата са прехвърлени в Нидерландия с помощ от САЩ. Жените са арестувани след пристигането си в страната, а децата са предадени на Съвета за закрила на детето.
Министрите не съобщиха нищо повече за операцията. „Прехвърляйки ги в Нидерландия, правителството цели да попречи на заподозрените да останат безнаказани“, заявиха те.
В допълнение към заподозрените от нидерландски произход, САЩ са изтеглили и единадесет американски граждани. Това е най-големият брой досега, каза държавният секретар Антъни Блинкън в изявление за медиите. Прибрани са и шестима канадци и един финландец. САЩ казват, че са получили помощ от правителството в Кувейт и Сирийските демократични сили.
САЩ изчисляват, че около 30 000 души от шестдесет страни живеят в лагерите "Ах Хол" и "Ар Рож", предимно деца. Блинкен заяви, че е щастлив, че Нидерландия, Канада и Финландия са върнали своите граждани. 
От 2012 г. насам, според нидерландската разузнавателна служба AIVD, приблизително сто жени са пътували до Сирия и Ирак, за да се присъединят към джихадистки групи, основно Ислямска държава.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)

c