Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Нов успех в Будапеща за националната надежда в шахмата - Момчил Петков от Добрич

Първа норма за звание Международен майстор по шахмат постигна на турнир в Будапеща младият шахматен талант от Добрич Момчил Петков

Състезателят на добричкия шахматен клуб "Енергия 21" FM Момчил Петков, с личен треньор м.с. Тодор Тодоров, успя да покрие първа норма за звание Международен майстор по шахмат. 

Отличният резултат бе постигнат на провелия се от 1-и до 11-и август 2020 г. шахматен турнир “First Saturday” в Будапеща, Унгария. Главен организатор е IO Наги Ласло, който на FIDE-конгрес Калвия 2004 (Испания) е удостоен със званието Международен шахматен организатор (IO).

Турнирът е с 28 годишна традиция. С изключение на месец януари тази година, организаторът посреща ежемесечно шахматисти от цял свят, като им предоставя възможности за постигане на норми за звание гросмайстор (GM), международен майстор (IM), както и получаване или подобряване на FIDE-рейтингите.

„First Saturday” е турнир с добра репутация, има международно признание и е организиран при спазване на правилата на световната шахматна организация. Атмосферата и условията за участниците са много добри.

Състезанията бяха разпределени в четири секции – GM, IM, FM и NADASSY, като шахматистите бяха общо 43-ма от 10 държави.

14-годишният FM Момчил Петков взе участие в GM-секцията на турнира, където участваха 10 шахматисти от 5 държави Белгия, България, Германия, Франция и Унгария, със среден рейтинг 2 400. В стартовия списък  играчите бяха  подредени според индивидуалните си рейтинги. Този  на Момчил Петков беше 2315, което го класира на  девето /предпоследно/ място.

Шахматният турнир се проведе в девет кръга класически шахмат с контрола 90 мин. за 40 хода + 30 мин. до края на играта + 30 сек. добавка на всеки ход.

С четири победи и три ремита от общо изиграни девет партии, в крайното класиране добричлията се изкачи на трета позиция, като постигна 5,5 точки. В резултат на това той покри първа норма за международен майстор и повиши индивидуалния си международен рейтинг с 43 единици.

Първи в крайното класиране е унгарецът GМ  Aczel Gergely /рейтинг 2511 и стартов номер едно/ със 7,5 точки, а втори белгиецът IM Dardha Daniel /рейтинг 2445 и под стартов номер три/ с 6 точки.

Успешното представяне на добричлията  Момчил Петков е резултат от дългогодишен труд под ръководството и наставленията на неговия първи и единствен треньор м.с. Тодор Тодоров.

c