Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет в с. Житница

Централната избирателна комисия /ЦИК/ взе решение да предложи на президента на Република България да насрочи частичен избор за кмет на кметство Житница, община Добричка. То е във връзка с писмо на Общинската избирателна комисия /ОИК/-Добричка от 26 май, с което ЦИК е уведомена, от 8 май на основание чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ са прекратени предсрочно пълномощията на Йордан Божанов като кмет на с. Житница. Към уведомлението са приложени необходимите документи съгласно изискванията на Изборния кодекс, посочват от ЦИК.

Както Про Нюз Добрич писа, до предсрочното отстраняване от длъжност на Йордан Божанов се стигна след постъпването на сигнал, в който се твърди, че той е вписан като търговец и не е предприел действия по прекратяване на тази дейност. Проверката в Агенцията по вписванията е установила, че за него има данни за регистрации на две дружества – като едноличен търговец и като съдружник в дружество с ограничена отговорност. След като е бил избран за кмет, той е изпратил уведомление до ТД на НАП, с което е поискал спиране на дейност. При вземане на решението от ОИК посочиха, че липсват доказателства за това, че кметът е предприел заличаване на търговеца от търговския регистър, каквото е изискването на ЗМСМА.

Припомняме, че на заседание на Общинския съвет на Община Добричка вчера Йордан Божанов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Житница до провеждането на частния избор. Той бе предложен от Марин Хаджийски и Дико Иванов от Местна коалиция ГЕРБ /ЗНС/.

c