Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гарантират пълната безопасност на децата в детските градини на Добрич

Общината е готова да отвори детските заведения – вижте при какви мерки

Община Добрич е готова да гарантира абсолютната безопасност на децата в детските градини и ясли, стана ясно на брифинг на кмета Йордан Йорданов и зам.-кмета д-р Емилия Баева.

„Детските заведения в града са готови да отворят врати, при спазване на указанията на МОН и здравното министерство“,  заяви д-р Баева. Забавачките в момента се почистват и освежават.

Междувременно министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев обявиха на брифинг в Министерския съвет, че градините започват отново да приемат деца от 22 май при строг контрол и хигиенни мерки.

Д-р Баева сподели, че нагласата на родителите в Добрич се движи от едната до другата крайност – някои се страхуват и предпочитат децата им да бъдат гледани от баби и дядовци, но има такива, които вече много искат да водят децата на градина.

Тя увери, че малките ще бъдат напълно защитени. „В ДГ правилата винаги са се спазвали и без пандемия – винаги има дезинфекция, винаги учим децата да си мият ръцете. Дадени са указания директорите да търсят начини да се снабдят с дигитални термометри“, посочи зам.-кметът.

Ако яслите не бъдат отворени, оттам могат да се пренасочат медицински специалисти към градините.

От общината са категорични, че:

  • в градините няма да се ползват играчки и пособия, които не могат да се дезинфекцират
  • няма да се внасят и играчки отвън
  • Сборни групи няма да има, както и смяна на персонала
  • Родителите няма да влизат в детското заведение, а ще предават детето на вратата

Очакват се по строги и ясни указания за детските ясли, където децата са по-малки и подходът е по-различен. Децата няма как да носят маски, нито пък персонала, считат още от общината.

Д-р Баева каза още, че може би ще се искат бележки от работодател, че родителят работи, за да може да има места за децата на тези, които наистина се нуждаят. Предвижда се броят на местата в групите да бъде около 10.

c