Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Осем производства за нарушения на карантината в област Добрич

Специален надзор по общо 306 досъдебни производства за нарушаване на правилата и мерките против разпространението на COVID-19 и фалшиви новини се осъществява от Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха от Държавното обвинение.

Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор по 306 досъдебни производства, образувани към 5 май 2020 г. от районните прокуратури в апелативния район.

301 от тях са за нарушаване на правилата и мерките против разпространяването на COVID-19 по време на пандемия и в извънредното положение – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

Пет от делата се водят за разпространяване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, свързани със заразата с COVID-19.

Най-много досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки се водят в Районната прокуратура във Варна. Техният брой до момента е 171.

На второ място по брой образувани дела за нарушаване на задължителната изолация се нарежда Районната прокуратура в Разград - с 46 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК.

Най-малък е броят им в Районната прокуратура в Добрич – осем.

1 491 проверки на карантинирани в област Добрич извърши полицията

Наказанието за престъпление по член 355, ал. 2 от НК е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Предоставената информация е за досъдебните производства, образувани до 5 май 2020 г., уточниха от Прокуратурата.

c