Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

25 нови потвърдени с COVID-19, във Варна са 3

Това беше съобщено от ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

25 нови са заразени с коронавирус са констатирани през изминалата нощ. Общият брой за страната вече е 379. 113 са настанените в болница. 13 лица са интубирани и в тежко състояние. За щастие няма починали пациенти през нощта. Заразените в страната мъже са 57%, 43% са жените.

Броят на заразените медици е 18. Една нова област - това е Силистра.

Новите потвърдени случаи във Варна са 3 (мъже).

17 са излекуваните до момента.

Последните потвърдени случаи на зараза са в:

  • София (1 случай), Варна (3 случая), Силистра (2 случая), Шумен (1 случай), Бургас (4 случая), Кюстендил (4 случая), Кърджали (1 случай), Пловдив (3 случая), Стара Загора (1 случай).

Разпределението по области е следното:

  • Благоевград (11). Бургас (18), Варна (20), Велико Търново (2), Габрово (2), Добрич (6), Кърджали (6), Кюстендил (6), Ловеч (1), Монтана (17), Пазарджик (7), Перник (5), Плевен (9), Пловдив (24), Силистра (2), Сливен (4), Смолян (7), София (224), Стара Загора (3), Хасково (1), Шумен (4).

От всички заболели 215 (57%) са мъже, а жените заемат 43% или 164. Средната възраст на заболелите е 46 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият е 3-годишно дете.

Ето как проф. Мутафчийски коментира събитията от последните 24 часа, свързани със заразата у нас:

Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. Световната здравна организация по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица.

Източниците ни на информация, които използваме за въвеждането на мерки, са от нашите партньори - Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От снощи, маските са задължителни вече и в Израел.

Маски има и няма пречка да бъдат предлагани извън аптечната мрежа. Гратисният период за закупуване/снабдяване с маски е до 00:00 часа в събота (4 април)

Носенето на маски у нас е задължително за обществените места.

Мярката за задължителното носене на маски е предприета с цел - отдалечаване от по-твърди мерки.

"Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания и писма от граждани, за въвеждането на по-строги мерки."

Следейки тенденциите, виждам, че това е вирус, за който нямаме достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии и вируси. Не можем да изповядваме теорията "Всички рано или късно ще умрем", каза той като коментар за призоваването за по-свободни мерки. 

Много е трудно овладяването на криза при ограничен ресурс!

Военно медицинска академия разполага с 33 000 опаковки хинин - дарение от "Софарма". Изнасянето му вече беше забранено с Решение на Правителството.. 

Пример: В Германия личните лекари сами си закупуват здравните средства. Това е практика в цял свят.

Все още съществува дефицита на костюми, шлемове, маски, защитни облекла. Това е проблем за цяла свят. Недостатъчността произтича от факта, че доскоро всичко се произвеждаше в Китай. "Сега си го произвеждаме сами."  

"Около 98% от хората се съобразяват с въведените мерки, но една малка част не иска да се съобрази с абсолютно нищо,."     

След настоятелно журналистическо питане, проф. Мутафчийски съобщи, че мярката за задължителното носене на маски е негова - след консулт с колегите му от Националния оперативен щаб.

c