Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Патриархът призова вярващите да останат по домовете си (+видео)

В Синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити, с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповедания при МС, по повод създалата се извънредна ситуация в страната, заради пандемията от коронавирус.

По време на срещата, представителите на правителството и кризисния щаб изясниха ситуацията в света и у нас към днешна дата, бяха обсъдени редица въпроси касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Възкресение Христово.

Св. Синод запозна представителите на кризисния щаб с предприетите до сега мерки и взетите днес решения, а именно:

  • 1. Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.
  • 2. Св. Синод на БПЦ-БП в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си.
  • 3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.
  • 4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.
  • 5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.
  • 6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.
  • 7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).
  • 8. Миряните посещаващи храма да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
  • 9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.
  • 10. Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.
  • 11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.
  • 12. Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.
  • 13. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното

В края на приема патриарх Неофит изрази своята надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна и съвсем скоро ще се завърнем към ежедневния си начин на живот в молитва към Бога, в храма, и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.

https://youtu.be/VrPXvyyRT1A

Източник: БПЦ БП

c