Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Новият арт академизъм на В. Търново гостува в Добрич

Представителната изложба на преподаватели и докторанти от Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ предстои да гостува и в град Добрич. След срещи с публиката на София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и др., на 27 февруари от 17:30 ч. ще бъде официално открита в Градската художествена галерия на Добрич.

Експозицията представя творческите търсения на различни автори - всеки със своята стилова идентичност, представени с творби в жанровете на живописта, графиката, скулптурата и др.. Домакините съобщиха, че изложбата ще бъде разположена в две от залите на галерията.

Освен в страната, преподавателите и студентите от Великотърновския университет участват и в международни проекти и изложби, сред които „Магията на Краков“, „Код синьо“, „АртРозалиада“, „Print Meet“ – графична изложба на Тракийския университет в Одрин.

Обучението по изобразително изкуство във Великотърновския университет датира от самото създаване на висшето училище през 1963 г., а факултетът е обособен като отделно структурно звено 1974 г. През периода на съществуването си той е изградил и затвърдил своите образователни и художествени традиции и днес предлага актуална подготовка, съчетаваща академизъм и съвременност. Динамично развиващата се академична структура на факултета е изградена от осем катедри, разполагащи с необходимия квалифициран състав преподаватели и богат материално-технически капацитет. Художественото образование е ориентирано приоритетно към променящите се тенденции на националното и световно изкуство, предизвикателствата на професионалното реализиране и индивидуалните способности и интереси на обучаващите се. 

Студенсткото обучение във факултета е обособено в два корпуса - Централен (с ателиета по живопис, рисуване, графика, стенопис, графичен дизайн, рисуване и интермедия и др.) и по „Скулптура” (където се намират специализираните ателиета по скулптура, рисуване, гипсолеене, каменоделие и дървопластика и др.).

Снимки: ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

c