Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Огнената стихия унищожи десетки декари от защитената местност Дуранкулашко езеро

Тръстикова растителност на площ около 60 дка е изгоряла при голям пожар днес на територията на защитена местност Дуранкулашко езеро, съобщават от Регионалната инспекция по опазване на околната среда във Варна.

Днес в 13.50 часа в РИОСВ-Варна е подаден сигнал по „Зелен телефон“ за възникнал пожар на територията на ЗМ “Дуранкулашко езеро”. Извършена е незабавна проверка на място от служители към екоинспекцията, при която е установено, че в най-северната част от ЗМ “Дуранкулашко езеро”, в местността „Орлово блато“, землище с. Дуранкулак, общ. Шабла, има действащ пожар. Служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Шабла са се отзовали своевременно и пожарът е овладян и загасен в 15.00 часа.

В границите на защитената местност е изгоряла тръстикова растителност на площ 60 декара. Не са установени засегнати и бедстващи животински видове.

Пожарът засегнал северната част на Орлово блато - част от Дуранкулашко езеро е овладян, благодарение на бързата реакция на Пожарната служба в района, съобщават от Дружеството за защита на птиците. От там обясняват, че за секунди пожарът се е превърнал в огнена стихия с 6-7-метрови пламъци.
Екипът на БДЗП, работещ по това време в района, веднага е сигнализирал на спешен номер 112 и уведомява РИОСВ – Варна на техния „зелен номер“. Пред очите на колегите изгаря част от Дуранкулашкото езеро, като е съществувала и реална опасност за намиращия се в близост къмпинг „Космос“.
Професионалната намеса на пожарникарите, обграждайки пожара, потушава клиновидно стелещите се тлеещи огнища.

Почти сигурно е, че става дума за умишлен палеж и Полицията разследва случая, смятат от ДЗПБ.
От РИОСВ информират, че е сезирана Районна прокуратура за установяване на извършителя и предприемане на всички необходими мерки съгласно екологичното законодателство.

https://www.facebook.com/BSPBirds/videos/112028040202200/
c