Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова се извини на Езикова гимназия

„Бих искала да се извиня на родителите, на учениците, на екипа на Езикова гимназия”. Това каза на брифинг зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова по повод изявлението си от вчера, че част от ремонтните дейности в учебното заведение са в резултат на действия на учениците. Както Про Нюз Добрич писа, тя посочи, се става дума за около 60 процента. „Дадох си сметка, че с това свое изявление съм уронила техния престиж и достойнство, за което наистина съжалявам, не е била това моята цел”, каза още зам.-кметът. Тя обясни, че е дала чисто хипотетично оценка, че са 60 процента от ремонтните дейности. „Бих искала да кажа, че това е субективно от моя страна преценено, но този процент се отнася по-скоро към изпълнителя, неизпълнение от негова страна. А примерите, които дадох, да, наистина има такива поражения от учениците, но те са крайно нищожни в сравнение с това, което трябва да направи изпълнителят”, каза Йорданова. По-важно е за нас като екип да бъдат завършени обектите така, както са заложени и както са проектите и да бъдат приети всички без отклонение, допълни тя.

Стана ясно, че след като са получени уведомления със забележки относно ремонта от екипа на ЕГ „Гео Милев” е сформирана комисия, която на 23 октомври, събота, е обходила гимназията и е констатирала всяка една от тях. В състава й са били ръководителят на проекта инж. Добринка Михова, инвеститорският контрол, управителят на фирмата, техническият изпълнител, строителният надзор и няколко учители от гимназията. Съставен е протокол и изпълнителят ще отстрани всичко, което е свързано с неговата дейност. По договор изпълнителят отстранява за своя сметка всички дефекти до приемане на сградата в експлоатация, посочи Михова. Тя обясни, че ще последва и гаранционен срок от 5 години, също за сметка на изпълнителя. Предстои той и колективът заедно да направят организация на учебния процес докато трае отстраняването на дефектите.

Инж. Добринка Михова даде примери за тези дефекти. Една от нередностите е надигнатият ламинат, това, по думите й, се е получило след началото на експлоатацията на обекта. „Причината да е надигнат е, че сградата е много стара, тя е с дървен гредоред, отдолу беше паркет. По проекта нямаме демонтаж на паркета, тъй като отдолу остава дървена конструкция и няма възможност за замазка. Ламинатът е подреждан върху паркета, който на места липсваше, виждаше се гредоредът. Правиха изравнявания с дъски, но е компрометиран старият паркет”, каза ръководителят на проекта. За висящите кабели обясни, че не са рязани, защото предстои ръководството на Езикова гимназия да се срещне с операторите и тогава да се прецени кои трябва да бъдат премахнати. Където има деформация на тръбите на отоплителната инсталация ще бъдат укрепени с допълнителни скоби. Ще бъдат запълнени отворите около дупките за тръбите в коридорите, ще се укрепят осветителните тела.

Проектът за цялостен ремонт на ЕГ „Гео Милев” е на стойност 919 500 лева без ДДС. Изпълнител е „Рал-Мар”-Добрич, строителният надзор се осъществява също от фирма от нашия град – „Жилфонд Инвест”. Проектът е разработен арх. Иво Петров и колектива му от София. Зам.-кметът Росица Йорданова каза, че проектантският екип се е отказал от проекта си в полза на трето лице, т. е. той не е желаел да осъществява авторски надзор. Това е станало точно преди проектът да стартира. Към момента са извършени три междинни плащания – общо на 60 процента от свършената работа.

c