Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Пламен Христов, "Добруджа 07" и за младите резерви в националния тим

Волейболистите на Добруджа 07 тръгнаха стабилно в Суперлигата на България, като след шестия кръг са с актив от четири победи, две загуби и 13 точки и са в тройката на първенството. В последния си мач добруджанци изпуснаха да надиграят носителя на Суперкупата Хебър (Пазарджик), като поведоха с 2:0 гейма, но отстъпиха с 2:3 гейма. Треньорът на добруджанци Пламен Христов заяви, че е можело много по-добре да се представи отбора досега, като за него, шест победи от шест мача е реалният резултат, който е трябвало да бъде постигнат. Ето още какво каза Пламен Христов в интервю за BGvolleyball.com, в което говори за представянето на Добруджа 07, както и за постигнатото през този сезон на водения от него национален отбор на България за юноши под 19 години.

  • След шести кръг сте трети в класирането. Как оценявате представянето ви досега?

Можеше да е много по-добре. Аз съм максималист. За мен шест победи от шест мача е реалният резултат, който трябваше да отбележим в изиграните срещи.  

  • В послединия мач срещу Добруджа 07 поведохте с 2:0 гейма и 7:3 в третия, но допуснахте пълен обрат. Какво се случи?

Изгубихме мача реално от наши грешки и поведение на игрището. Не успяхме да отиграем две контри, не успяхме да направим наши топки и противникът се разигра. Мачът реално трябваше да го затворим с победа в три гейма, но допуснахме спад. Тимът на Хебър надделя във важните моменти със своя опит и рутина, но основната причина е в нас. За това повлияха и фактори, като контузията на Жулиен Георгиев и това, че Кордев бе с ангина и болен.

  • Предстои ви ново трудно гостуване, този път на Монтана. Ще успеете ли да се отърсите от тази тежка загуба?

Надявам се да успеем. Показали сме, неведнъж, че можем да се вдигаме от трудни ситуации. Ще се борим за победа  и ще се опитаме да вземем максимума от това гостуване.  

  • В тази връзка не виждаме в редиците на Добруджа 07 младия и перспективен волейболист Теодор Йорданов, който бе част от водения от вас национален отбор на България за юноши под 19 години?

След световното първенство в Тунис, Теодор реши, че иска да сменя поста си и от централен блокировач да се преквалифицира в диагонал. Също така реши, че иска и смяна на клубната принадлежност, като заяви, че желанието му е да играе в Левски. Нито идва на тренировки, нито имаме контакт с него. Нямам яснота какво се случва с него и за повече информация можете да попитате нашия президент.

  • Като заговорихме за националния отбор на България за юноши под 19 години, какъв сезон изпращате?

Много успешен. На Олимпийския фестивал в Баку се класирахме на шесто място, а на световното първенство в Тунис завършихме в Топ 8, като заехме изключително престижната седма позиция.   Олимпийският фестивал бе едно мини-европейско първенство, с най-силните отбори на континента. Започнахме със силен мач срещу един от най-класните отбори - Италия и надиграхме "адзурите" с 3:2 гейма. Показахме, че можем да се борим и да побеждавамеи най-класните школи. Завършихме на шесто място, което е същото място от европейското първенство през миналата година. Това е едно доказателство, че запазваме извоюваните позици в Европа.   На мондиала в Тунис съвсем малко не ви достигна до се класирате за финалната четворка, като отстъпихте на Аржентина с 2:3 гейма. Има ли още горчилка от това? Естествено, дълго ще помня този мач... Но да завършиш седми в световния елит е престижно и показателно за извършената добра работа. Бяхме в мното тежка група с Италия и световния шампион за тази възраст Иран. Първоначално показахме известни колебания, но когато трябваше да се изправим срещу именита школа като Бразилия за влизане в осмицата се видя нашият дух, себераздаване и потенциала, които момчетата притежават! Бяхме четвърти в групата, но успяхме да повалим първенеца от другата група. Стана нещо, което никой не беше очаквал, още повече, че бразилците дойдоха в Тунис за да играят за медали. Победихме Бразилия и влязохме в първата осмица, а съперникът остана с подвита опашка! След това последва и полуфиналния мач срещу Аржентина за влизане в четворката. Момчетата отново се бориха, за малко не успяхме.. В тайбрека отстъпихме с 13:15 и  горчилка винаги ще има. Но тук трябва да споменем, че и съдиите бяха бразилец и чилиец. На географски принцип не ни допуснаха да влезем във финалната четворка. 

  • Може ли да кажем, че сте доволен от постигнатото?

Абсолютно, макар винаги да искам повече. Няма вакуум между Европейското първенство през 2018 и тазгодишните олимпийски фестивал в Баку и световното първенство в Тунис. Има успехи и добре свършена работа. Затвърдихме позиции в Европа, а на световно ниво отбелязахме прогрес. Тук е мястото да благодаря на Българска федерация по волейбол. Имахме много добри условия за подготовка, осигурена ни бе екипировка, пособия и контроли. Направихме съвместна подготовка с Тунис на местна земя преди световното. Като цяло бе ни подсигулено всичко необходимо. А ние отбелязахме присъствие в световния елит далеч преди традиционно силни школи. Не отстъпваме по нищо на много по-богати федерации със солидни бюджети. Благодаря също и на Иван Сеферинов, че подкрепи нашия отбор. Той беше в постоянна връзка с нас, помагаше ни с каквото може и със съвети и допринесе за тези успехи.

  • Как виждаш бъдещето на играчите от този набор?

Има перспективни момчета с голям потенциал. Състезатели като Самуил Вълчинов, Петър Петров, Любо Телкийски, Тодор Димитров и Денис Карягин смятам, че имат бъдеще в мъжкия национален отбор. Като цяло юношеското ни направление върви добре, още повече, че отдолу идва много перспективно поколение. Волейболистите под 17 години, водени от Мартин Стоев завоюваха сребърните медали на Европейското първенство в София и станаха балкански шампион, което също е показателно за това, че се работи с подрастващите. Скоро през януари на тях им предстои европейска квалификация. Пожелавам им успех, класиране на Евроволей 2020 и нови медали за България. 

Източник: bgvolleyball.com

c