Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обучение и заетост осигурява проект на Община Тервел

Продължава изпълнението на проект „Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование и социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Тервел”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщават от администрацията.

Изготвено е разпределение на задачите на обучаваните по професията „Помощник в строителството” за ноември и декември, както и за 2020 година, когато проектът ще продължи със субсидирана заетост на обучените работници. 21 души, включени в групата по тази професия, ще продължат работата си по благоустрояване на сградния фонд на звено „Чистота”. След като приключи боядисването на всички портални врати на халетата и гаражите, което се изпълнява в момента, ще следва работа по фасадите – очукване на подпухнала мазилка, измазване и боядисване. При лошо време обект на работа ще бъде гаражът на училищните автобуси. Халето има нужда от ново измазване и боядисване. Административните помещения в базата също се нуждаят от освежаване. Подходящ проект за работа на открито е и оградата.

Дворното пространство също има нужда от почистване, за което ще се погрижат включените в групата по професията „Работник в озеленяването”. Тяхната заетост и предшестващо обучение са по същия проект.

От старта на проекта в края на юли до момента работниците от двете професии „Помощник в строителството” и „Работник в озеленяването” помогнаха на Общината в редица довършителни дейности на публични обекти. Те са подготовка на обществените площи за празника-земляческа среща и откриване на новата църква в с. Нова Камена, почистване на парка и улиците в същото село, приключване на проекта за рехабилитация на водопроводите и асфалтиране на улиците, почистване на обществени зелени площи в Тервел, работа по двора на СУ „Йордан Йовков” паралелно и след основния ремонт на спортната площадка на училището, изграждане на ограда на музея и обработка на двора, боядисване на съоръжения за игра на деца в детски градини и ясли.

Освен заетите в комуналните дейности обучение и заетост по проекта получават и десет души, които се подготвят по професията „Здравен асистент”.

Проект „Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование и социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Тервел” включва и дейности по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. След началото на годината бяха сформирани три групи от ученици от СУ „Йордан Йовков” и ОбУ „Васил Друмев” в с. Орляк. Децата имат занимания два пъти седмично с психолог и в школа по екология. През следващите месеци ще започнат работа и школите по керамика, приложни изкуства и музика.

c