Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Единствените наследници на Адриана Будевска от Добрич живеят в Аржентина

В момента единствените наследници на актрисата Адриана Будевска, която е родена в Добрич, живеят в Аржентина. Това са внучката й Адриана Ганчева и внукът й Гилермо Ганчев. Това сподели за Про Нюз Добрич главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” д-р Кремена Митева. И двамата внуци на актрисата са идвали в Добрич. Адриана Ганчева идва в нашия град през 1988 година, когато е отбелязана 110-годишнината от рождението на Будевска. Регионалният исторически музей има снимки как посещава родната къща на баба си, от участието й в тържество на театъра и други. Няколко години по-късно в Добрич идва и Гилермо, който също посещава родната къща на Адриана Будевска.

Синът й Вили Ганчев е жив, когато през 1977/ 1978 година е строена къщата, разказа д-р Митева. Тя припомни, че заради лошото му състояние кирпиченият роден дом на Будевска тогава е съборен и построен наново. Вили Ганчев е поканен на официалното му откриване. То е много тържествено – присъстват актьори, театрални критици, представители на бургаския театър „Адриана Будевска”. Отправилите поканата към Вили Ганчев му казват, че ще му поемат всички разноски от Аржентина и той приема. И от радост, че ще се върне в България, че ще види родната къща на майка си, умира.

Правнучката на Адриана Будевска, дъщеря на Адриана, също е идвала в България, но не е успява да дойде до Добрич, разказа д-р Кремена Митева. В края на 90-те години на миналия век заедно с хора, в който пее, тя участва във фестивала „Варненско лято”. Тогава представители на Регионалния исторически музей в Добрич изпращат кола на летището във Варна - ако има време да дойде до Добрич да види къщата на прабаба си. Първоначално родственицата й се съгласява, но в последствие е възпрепятствана.

Съпругът на Адриана Будевска Христо Ганчев е артист, разказа д-р Кремена Митева. Той също е един от създателите на трупата „Сълза и смях”, която е основата на Народния театър „Иван Вазов”. Христо Ганчев загива по време на Първата световна война. И още през 1916 година актрисата остава вдовица с три деца – двама синове и едно момиченце, което умира на около 4-годишна възраст от дифтерит. По-големият й син учи химия в Италия. Там участва в студентски протести и е убит. По-малкият й син Вили Ганчев е с леви убеждения и се страхува от преследване от страна на властите. Предупреждават го и той решава да избяга от страната. Първоначално отива при свои родственици в Истамбул. Там решава да отиде по-надалеч и се установява в Аржентина.

През 1926/ 1927 година актрисата е освободена от трупата на Народния театър. Това става преди да навърши 50 години, не е на преклонна възраст, но в театъра явно има някакви търкания. Тя е потресена от това. А само година преди уволнението й с много хубав празник и юбилеен сборник е отбелязан четвъртвековният й път в театъра.

През 1937 година Адриана Будевска решава да отиде в Аржентина при единствения си близък човек, при сина си Вили Ганчев. Отива в Германия, купува корабен билет и отпътува за Аржентина. Билетът е съхранен и ще бъде представен в експозицията за Будевска в къщата-музей в Добрич, която предстои да бъде построена по автентични данни. През 1947-48  година Георги Димитров я кани да се върне в България. При пристигането си е посрещната е тържествено. Държавата й дава етаж от къща в центъра на София, в „Лозенец”, където да живее. Последните около седем години от живота си Адриана Будевска прекарва в този дом в София на ул. „Миджур” 12 и умира през декември 1955 година.

Историческият музей в Добрич съхранява снимки от мразовития декемврийски ден на 1955 година, когато голяма делегация от Добрич присъства на погребението й в София. Реч произнася създателят на добричкия театър Атанас Попов. Толбухински окръг дава средства за паметната плоча на гроба й.

Преди пет-шест години ме потърси големият режисьор Стефан Командарев, разказа д-р Кремена Митева. Режисьорът споделя, че по-голяма част от сребърните букви на плочата на гроба на Адриана Будевска са откраднати. Посочва, че Съюзът на артистите има желание да възстанови надписа и иска да знае какъв точно е бил. Намерихме в музея снимки и материали и изпратихме точна информация за надписа, обясни главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков”. От Съюза на артистите поемат ангажимента да поставят нова плоча и да направят надписа по друг начин – да е изсечен, за да не се крадат бронзовите букви. През 2017 година представители на музея в Добрич посещават гроба на Будевска и виждат, че плочата е подновена.

Преди няколко години сградата на ул. „Миджур” 12, в която е последният дом на актрисата, е превърната в арт-пространство, наречено Къщата на София. От април до юли  Регионалният исторически музей в Добрич експонира там фотодокументална изложба за Адриана Будевска.

Снимки: БНР, Регионален исторически музей, Добрич

c