Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

При случай на Африканска чума в с. Козлодуйци унищожават над 70 000 прасета в свинекомплекса

Тотална забрана за отглеждане на прасета в т. нар. заден двор чрез промяна в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти иска индустриалният сектор на свиневъдството в България заради случаите на Африканска чума по свинете. Това заяви на последното заседание на Областната епизоотична комисия ветеринарният лекар от свинекомплекса край село Козлодуйци д-р Христо Панов. «Настояваме за това, защото проблемът идва от прасетата, отглеждани в задния двор”, каза за Про Нюз Добрич д-р Панов. По думите му цялата дейност е почти незаконна. Специалистът обясни, че според Наредба №44, която регулира отглеждането на прасета в задния двор, те не трябва да са повече от четири и да са само за угояване. А реалността е друга – почти всички прасета са с нерегламентиран произход, хората отглеждат свине не само за угояване, а и за разплод, което е абсолютно забранено. Отделно тези свине не са регистрирани и маркирани. В нарушение се извършва и транспортирането им от едно място до друго, тъй като не се издават пътни листи. 

„Никой не знае къде са тези прасета, колко са и какво се случва”, коментира д-р Панов. По думите му в задния двор няма никаква био сигурност, не се знае кой влиза и излиза и има контакт с тези свине. „Когато в задния двор се регистрира африканска чума в 3-километровата зона всичко се унищожава. Нашият комплекс е в близост до село Козлодуйци. Ако там се регистрира вирус в задния двор това означава повече от 70 000 свине да бъдат унищожени. А тези 70 000 свине са здрави, защото ние всяка седмица изпращаме проби и е доказано, че няма вирус във фермата”, посочи ветеринарният лекар. И сподели, че постоянно получават сигнали за прасета, които са свободно пуснати по пасища, което е абсолютно забранено. Ако се гледат прасета, то трябва да се спази законът – да се регистрира животновъден обект, да отговаря на системите за био сигурност, категоричен е специалистът. Според д-р Панов индустриалното свиневъдство не иска да унищожи поминъка на хората и традицията да се отглеждат прасета. По думите му, те не могат да бъдат конкуренция на индустриалното свиневъдство, пазарът на прасета и на месо е твърде голям и незадоволен, за да бъдат някаква конкуренция.”Просто браншът иска тази дейност, ако се извършва, да бъде законна”, посочи специалистът. Той обясни, че най-големият проблем идва от там, че контактът с вируса става в задния двор, а не в индустриалните ферми, където био сигурността е на много високо ниво и това не може да се допусне.

„Индустриалните фирми са инвестирали повече от 3 милиарда лева в отговор на задължителните изисквания за био сигурност, хуманно отношение към животните и изискванията за конкурентен пазар на ЕС”, сподели ветеринарният лекар. По думите му не може заради едно, две прасета да се унищожи целият свиневъден бранш. Специалистът посочи, че в държавната хазна посредством данъци, такси, осигуровки годишно влизат повече от 100 милиона лева и това може да секне, защото с чумата може да се срине целият бранш. От друга страна повече от 20 000 човека работят в свинекомплексите. „Къде е по-големият проблем – няколко прасета в задния двор или 20 000 човека да останат без поминък”, попита ветеринарният лекар.

Д-р Панов изрази надежда, че мерките, които се вземат в Добричка област за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете, са достатъчно ефективни. Той определи като добра мярка решението на Министерски съвет да се премахнат свинете в 20-километрова зона от всички големи свиневъдни промишлени комплекси. Според специалиста тя допълнително ще помогне да се ликвидира проблемът. Надяваме се на подкрепата на властите – полиция, жандармерия, които да помогнат органите на Областната дирекция по безопасност на храните и ветеринарните лекари да си свършат работата - тези животни да бъдат евтаназирани и съответно - обезщетени стопаните, чиито свине са регистрирани и се отглеждат законно, сподели д-р Панов.

По думите на ветеринарния лекар, доколкото е информиран, положението в Румъния буквално е много трагично, там чумата е повсеместно и навсякъде. В тази връзка изрази настояването на индустриалния сектор да се спре достъпът на диви животни по сухоземната граница с Румъния. „За това апелираме да се укрепи самата граница физически, за да не преминават дивите свине през нея. Да се засили граничният контрол, да се ограничи внасянето на хранителни продукти, особено с животински произход, със свинско месо”, посочи д-р Панов. По думите му голям проблем са туристите, които внасят храна и след това тя се изхвърлят на българска територия. Дивите животни  имат достъп до тази храна и може да се регистрира огнище и да се разпространи заболяването. „Този контрол трябва да се увеличи и да не се допуска внасяне на храна. Ние бяхме апелирали да се поставят табели преди входа на българска територия с описани големи глоби, които ще се наложат на хора, които внасят храна. Мисля, че това вече е направено, тези табели са поставени. Отделно са изградени допълнителни пунктове с хора, които да засилят контрола. Да се надяваме това да върши работа”, изрази надежда специалистът.

За Про Нюз Добрич д-р Христо Панов сподели какви са мерките за био сигурност в свинекомплекса край Козлодуйци. Той посочи, че те са изключително строги и задължителни и съществуват от създаването му. Мерките не са само заради Африканската чума, а и срещу много други болести. Когато влиза работник или който и да е друг човек той е подложен на щателна дезинфекция – топят се крака, мият се ръце с доказани и ефективни срещу вируси и бактерии препарати, разказа ветеринарният лекар. Следва мокър филтър, събличат се абсолютно всички дрехи и се минава през баня. След като човек се изкъпе влиза в друго помещение, където се обличат други дрехи. От там се преминава през междинна зона и там пак става допълнително преобличане. Чак след това се влиза при животните. Всичко се прави, за да няма по никакъв начин контакт на външни дрехи и предмети с животните. Д-р Панов разказа още, че на работниците са дадени служебни телефони, които са само за вътре, личните остават навън. Те нямат право да внасят вода и храна, нямат право да пушат. Храна и вода се подсигуряват от фирмата по определен начин, така че да не бъде нарушена био сигурността. Има специален стол, който е отделен.

При влизане в свинекомплекса транспортните средства задължително се дезинфекцират със специални устройства, каквито има и на границите, каза специалистът. Той обясни, че цялото превозно средство отгоре и отдолу се пръска, дезинфекцира се мястото, където са краката на шофьора. Био мерки има и при влизането на нови животни в свинекомплекса, има специален режим, обясни д-р Панов. Преди да влязат във фермата те се карантинират на отделно място, за определен период от време. Вземат им се проби и се изследват за болести, за да е сигурно, че са абсолютно здрави.

Проблемът у нас наистина е много сериозен, Африканската чума се разпространява много бързо, посочи д-р Панов. По думите му хората трябва да осъзнаят, че това е реалност, а не мит, който медиите се опитват да разпространяват, или някой пък има заден план да унищожи поминъка на хората. Според специалиста трябва да се съдейства на всички органи, за да се ликвидира проблемът. „Човешкият фактор е най-голям. Хората трябва да знаят, че държавата е изправена пред сериозна криза - икономическа и социална”, сподели ветеринарният лекар. Той допълни, че България е изправена и пред екологична катастрофа. „Поне 700 хиляди са свинете у нас. Няма такъв ресурс от хора, техника и място, където тези свине да бъдат загробени ако се наложи. А при нужда всичко трябва да се унищожи, законът е такъв”, обясни д-р Панов.

Снимките са илюстративни

c