Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Хиляда самодейци събра фолклорният събор "Текето" край Александрия (+снимки)

Над хиляда самодейци и многобройна публика събра 22-ото издание на фолклорния събор “Текето 2019”, организиран от Община Крушари. По традиция, той се проведе в гората край село Александрия, до манастира “Св. Пророк Илия”.

43 певчески и танцови състава от Североизточна България представиха на сцената богатството на добруджанския фолклор. Участваха читалища и пенсионерски клубове, както и индивидуални изпълнители от областите Добрич, Варна, Силистра и Шумен.

Най-малкият участник бе 3-годишната Иванина от село Царевец.

Сред гостите на събора бяха народният представител Даниела Димитрова, кметът на Крушари Добри Стефанов, краеведът Иван Жечев.

Журито, което оценяваше изпълнителите, бе с председател Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа”.

Над 2000 лв. е наградният фонд за тазгодишното издание, разпределени в шест основни категории – танцови състави, групи за народно пеене, танцово-певчески колективи, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти.

Нов момент в конкурса на събора е отделянето на мъжките певчески групи в отделна категория. Новата категория се въвежда след миналогодишното издание, на което се явиха няколко мъжки състава и показаха изключителни в художествено и вокално отношение изпълнения. Истинско затруднение и предизвикателство пред журито беше тяхното оценяване предвид спецификата на мъжкото народно пеене.

По настояване на журито в нова категория се отделят и децата, изпълнители на народни песни и мелодии, тъй като и при тях съществуват особености, които ги отличават от изпълненията на възрастните и оценяването им ще бъде на по-обективна основа.

c