Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Комедията "Редки тъпанари" на Теди Москов гостува в Добрич

Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" предстои да гостува в град Добрич с криминалната комедия "Редки тъпанари", дело на творческия тандем Теди Москов и Симон Шварц.

Театралната продукция е създадена по филма на Марио Моничели
„Неизвестни извършители”, а сценичният ѝ вариант е дело на Теди Москов и Симон Шварц.

Познаващите работата на Теди Москов няма да останат разочаровани. За тепърва разгръщащите завесата на творчеството му, "Редки тъпанари" е удачен вариант за досег със свеж и неподправен многопластов хумор, насищащ един спектаклите, с рекорден брой представяния за миналата година и игран в препълнени салони.

  • Сценография и костюми: Виолета Радкова
  • Музика: Пламен Мирчев-Мирона

В ролите, зрителите ще видят Мая Новоселска, Дайана Михайлова, Роберт Янакиев, Ясена Господинова, Явор Бахаров, Петя Венелинова, Александър Сано, Александър Узунов, Йосиф Шамли и Ивайло Спасимиров.

За актьорското си превъплъщение в постановката "Редки тъпанари" Явор Бахаров взе награда „Икар“ за поддържаща мъжка роля през 2018 година. Същият актьор беше номиниран през миналата година и за награда "Аскеер", отново в категорията за поддържаща мъжка роля.

Постановката ще се играе от 19:00 ч. на 28 август. в Голяма зала на Драматичен театър "Йордан Йовков". Продължителност - 135 минути.

Спектакълът „Редки тъпанари“ е театрална версия на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Разбира се няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история. Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за "Оскар" през 1958 г. В него участват грандиозните артисти Марчело Мастрояни, Тото и Витторио Гасман. А артистите в спектакъла не са по- лоши от тях.
Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост.

Теди Москов


c