Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Песни и танци от Добруджа залюляха гората на фолклорния събор в Дебрене (+снимки)

Хиляди самодейци от област Добрич, от други райони на страната и от чужбина се събраха на поляните в местността „Славната канара” край Дебрене за участие в тазгодишното издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”. Организатор и домакин на събора, от чието начало са изминали 51 години, е Община Добричка, която днес отбелязва своя празник. Сред гостите на пъстроцветното фолклорно събитие бяха народните представители Красимир Янков, Даниел Петков, Хасан Адемов и Йордан Йорданов, както и делегации от общините Хършова и Кумпана от Румъния.

    Съборът бе открит от кмета на общината Тошко Петков. В приветствието си към присъстващите той подчерта, че в продължение на 51 години съборът събира хиляди почитатели на фолклорната магия от различни възрасти. „Върху  откритите сцени грейва живата история на народа, пресътворена в песни, танци и обичаи. Всеки от нас носи в сърцето си мелодията на една люлчина песен, която ни връща към корените, където и да се намираме по света. Като сърмена нишка в шевицата на времето, устояли на бурите и ветровете на столетията, светят посланията на предците ни, вплетени в песни и мелодии, багри и обичаи. Днес тези несметни богатства са част от нашето културно-историческо наследство, част от нашата родова памет” – каза в словото си кметът и поздрави самодейците за техния неугасващ ентусиазъм.

   Прочетено бе приветствие от президента на Република България Румен Радев. „С провеждането на традиционния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” съхранявате традициите и неповторимостта на фолклорното ни изкуство, предавате любовта си към българското на поколенията и популяризирате културното богатство на страната” – се посочва в приветствието.

    Гостите от Хършова също поднесоха своите поздравления към домакините на празника.

    На събора си дават среща 97 певчески групи, 22 танцови състава, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители на песни и 15 инструменталисти. Сред участниците можеха да се видят както 70-80-годишни мъже и жени, така и малки момичета и момчета. С песен пред почитателите на фолклора се представи и тригодишната Иванина Иванова от с. Царевец. Специални аплодисменти получиха гостуващите фолклорни ансамбли от Украйна и Беларус. В продължение на часове на петте открити сцени в местността „Славната канара” ехтяха песни и мелодии, а край тях въздухът бе огласен от  гласове и закачки на стари и млади изпълнители и гости.

c