Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Треньор на Силвестър Сталоун и Джей Ло с уъркшоп за феновете на тае бо в Албена

Уъркшоп, тренировки и дори философска беседа са включени в програмата на холивудската звезда и създател на фитнес системата тае бо Били Бланкс в Албена.

В събота първата тренировка е от 9:00 до 10:00, втората – от 11:00 до 12:00, а третата – от 17:00 до 18:00. От 18:30 Бланкс е подготвил философска беседа, а от 20:30 ще се наслади на гурме вечеря в „Маритим Парадайс Блу“, където имат възможност да опитат изтънчени здравословни специалитети и най-верните му почитатели.

В неделя тренировките отново са от 9:00 до 10:00, от 11:00 до 12:00 и от 17:00 до 18:30. За всички гости на Албена Били Бланкс е подготвил и изненада – Неделен уоркаут фестивал на Стадион Албена 1. Той ще бъде от 15:00 до 17:00 часа, като настанените в хотелите в Албена могат да се включат безплатно, а за външни посетители цената е само 10 лева. Вечерта в неделя е последната философска беседа.

Тае бо тренировката произхожда от бойни изкуства под звуците на музика, която Били Бланкс е създал преди 30 години.

Бях един от най-добрите бойци, шампион на САЩ по карате. Когато се прибрах вкъщи, си пуснах песента от филма „Роки” със Силвестър Сталоун. Започнах да удрям и да ритам под звуците на музиката, но не знаех как да броя и много бързо се уморих. След това отидох в балетно студио, където преподаваше 73-годишна учителка рускиня. Три месеца учих руски балет, за да вляза в роля на руски танцьор в балета „Лешникотрошачката”. Бях, може би, първият черен руснак”, шегува се Бланкс, който разказа пред журналисти как е дошла идеята за фитнес система, комбинация от бойни изкуства (таекуондо, бокс, карате) и аеробика.

„Беше забавно, научих се да танцувам. Научавайки се да танцувам, се научих да броя. Като знаех, че жените обожават аеробика, реших да инкорпорирам бойните изкуства с музиката, за да създам тренировка за жените, да ги науча как да са в добра форма и да се предпазват. Оттеглих се от бойните изкуства и направих една тренировка, която представих във фризьорския салон, близо до дома ми”, сподели още фитнес гуруто.

Стана ясно, че първоначално системата от упражнения имала друго име. След това обаче решил да използва две думи – „tae”, което на корейски означава „крак”, тъй като жените имат проблеми с краката, и „bo” – от „boxing”, тъй като мъжете имат проблем със средната част от тялото си. Всяка от буквите в тае бо има също своето обяснение „t” – предприемам, „a” – действия, „e” – изпълнение, „b” – да вярваш, „o” – да преодолееш.

„Всички в живота си имат нужда да предприемат някакво действие, трябва да вярват, за да преодоляват различни препятствия в живота. Затова, когато уча хората, ги уча, че фитнесът започва отвътре навън. Когато човек се промени отвътре, резултатите отвън също идват”, обясни Били Бланкс.

Единствено в Албена създателят на тае бо Били Бланкс води тренировки у нас

Разказа, че се е запознал със Силвестър Сталоун по време на снимките на „Танго и Кеш“. Когато ги представили, обяснил, че Сталоун и Брус Ли са неговото вдъхновение. Че   песента от филма „Роки” го е мотивирала, за да създаде тае бо.

„След това станахме добри приятели. Започнахме да тренираме заедно за „Роки 5“. Тренирах Томи Морисън за филма. Също имах участие в „Роки 5”, но не можах да участвам, тъй като по това време бях в Тайланд, снимайки друг филм. Тренирах със Силвестър Сталоун за този филм всеки ден в продължение на три месеца”, разказа Били Бланкс.

В отговор на журналистически въпрос кои известни личности е тренирал, фитнес гуруто обясни, че е тренирал почти всички звезди в Холивуд – Пола Абдул, Джийн Симънс, Брук Шийлдс, Шакил О, Нийл, Голди Хоум, Кърт Ръсел, много от участниците в „Спасители на плажа“, както и Джесика Алба, Дженифър Лопес и други. Тренирал е също Шакил О`Нийл, Уейн Грецки, Андре Агаси, ТайгърУудс, още много известни спортисти и цели отбори.

Отварянето на първото му голямо студио в Лос Анджелис било страхотен бум, а опашката на чакащите се извивала около цялата сграда.

С изненада разбрал, че в Япония има мания по Били Бланкс и тае бо. Когато пристигнал за шест седмични тренировки там, на летището го посрещнали 20 000 души. „Във вестника сравниха моето посещение с това на „Бийтълс” и го определиха като „Били мания”, припомня той.

Наред с това обаче Били Бланкс води тренировки и на военни. Работил е с американската армия девет път, пътувал е до Афганистан, бил в Ирак. Тренирал е турската и южно корейската армии. „Бил съм в целия свят, тренирайки хората – от всички специални отряди и части, до обикновения човек”, споделя той.

И разказва за най-възрастния си ученик - жена на 102 години от старчески дом в САЩ. Два пъти в седмицата Били посещавал дома, за да води тренировки на възрастните хора там. „Отидох не толкова, за да ги накарам физически да се размърдат, а за да се чувстват живи. Защото понякога хората забравят възрастните. Моята цел беше да ги накарам да се усмихнат”, сподели звездата на киното и фитнеса.

Казва, че онова, което прави тае бо различно, заради което трупа фенове вече 30 години и има милиони последователи в света, е фактът, че той никога не лъже хората. „Винаги им казвам истината. Винаги им казвам, че, ако имат воля, тае бо ще е начинът. Никога не съм казвал, че тае бо е лесно, но винаги съм казвал, че, ако станат от дивана, и са достатъчно дисциплинирани, за да изчакат, ако хората са търпеливи, могат да прогресират в тази тренировка”, споделя Били Бланкс. И допълва, че това е  първата тренировка в света, която хората могат да упражняват в домовете си. Не се налага да ходят във фитнеса. Те изграждат увереността си вкъщи, пред телевизора и това им дава шанс да отидат във фитнеса, подчерта той.

c