Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

47 000 лева за археологически разкопки ще получи от държавата музеят в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич ще получи финансиране от Министерството на културата за археологическите проучвания на обектите, за които отговаря. За разкопките в античната крепост Залдапа  са одобрени 20 000 лева, а община Крушари за пореден път ще предостави средства от местния бюджет в размер на 10 000 лева, съобщи директорът на музея Добри Добрев. За експедицията в крепостта Палматис край с. Оногур държавното финансиране е 12 000 лева, а община Тервел ще осигури допълнително 16 000 лева. Държавата отпуска 15 000 лева за разкопките в крепостта Кария в Шабла, където общинската администрация оказва логистична подкрепа с осигуряването на транспорт и квартири за археолозите.

В района на крепостта Палматис разкопките вече започнаха под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Боян Тотев – археолог от музея в Добрич, каза Добри Добрев. Историците ще продължат проучването на откритата през лятото на 2016 г. християнска базилика от V-VІ век, от времето на император Юстиниан Велики. Базиликата е с внушителни размери -  дълга 55 м и широка 30 м, и археолозите смятат, че тя вероятно е била катедрална.

През следващите месеци предстоят разкопки в крепостта Залдапа, където са организирани няколко експедиции, посочват от музея. В една от експедициите ще продължи работата по българо-френско-канадски договор, а международният екип под научното ръководство на проф. Георги Атанасов от РИМ в Силистра и  проф. Никола Бодри от Канада ще проучва базилика в северозападния сектор на крепостта. Друг екип ще извършва разкопки в района на вече откритата епископска базилика. Археолози от Добрич ще проучват антично водохранилище до крепостните стени. А една от експедициите включва разкопки на некропол на територията на крепостта.

    Край фара в Шабла ще продължи работата по проучването на запазената западна стена на античната крепост Кария.

c