Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Добрич предстоят държавните индивидуални училищни първенства по шах

В Добрич, под патронажа на кмета на града Йордан Йорданов, ще се проведат за първи път държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години, съобщи председателят на ШК Енергия 21, м.с. Тодор Тодоров.  Организатори са БФШ 1928 и ЦСО-ШК Енергия 21. Домакин  на проявата от 1 до 6  май 2019 г. е  висшето училище по мениджмънт с  ректор,  доцент Тодор Радев, състудент на световния шампион Анатолий Карпов.

С проявата продължава изключително трудния път за синхронизиране на държавния спортен календар на БФШ 1928 с международния шахматен календар на ФИДЕ и ЕШС. Съдийският състав от международните съдии Иван Стойнов, д-р Радислав Атанасов и помощници  Димитър Янев, Соня Пионова и Петранка Драганова е осигурен.  В зависимост от броя на участниците в даден турнир ще се играе по швейцарска система в седем кръга или в кръгова система. Контролата за игра е 90 минути плюс 30 секунди на ход за всеки състезател до завършване на партията. Турнирите са валидни за български рейтинг и повечето от тях и за международен рейтинг. Правото на участие е без ограничение, но необходимо условие е да са картотекирани състезатели на  клубовете, редовни членове на БФШ 1928. Информацията за проявата ще се публикува в европейския шахматен портал www.chess-results.com, сайта на БФШ 1928 и други медии. Разходите  са за сметка на родители, шахматни клубове, училища, детски градини и други източници. Състезателите  на първо място се награждават с  купа, златен медал, диплом и с титлата държавен училищен индивидуален шампион. На второ и трето място - със сребърен и бронзов медал и диплом.  Списъкът с шампионите   ще бъде предложен на вниманието на министъра на образованието и науката, Красимир Вълчев, за да  представят България на Европейските индивидуални училищни първенства в Румъния.  Срокът за заявки е до 28.04.2019 г. на имейл energy21_dobrich@abv.bg.

М.с. Тодор Тодоров припомня, че шахматът в Добрич има дългогодишни традиции -  с богати история, настояще и бъдеще. Пътят е начертан от две легендарни личности, които тук са обявени за  почетни граждани.  Шахмайстор Живко Кайкамджозов.  Създателят на първата в страната детско - юношеска шахматна школа. Съдията на мача за световната корона Карпов - Каспаров. Дългогодишният треньор с възпитаници - добричкият гросмайстор Петър Великов и гросмайсторите Любчо Спасов, Маргарита Войска и редица други. Президентът на Източноевропейска  шахматна зона на ФИДЕ. Авторът на 33 шахматни книги. Гросмайстор  Петко Петков. Недостижим в 21 век, проблемист по шахматна композиция. Първият във вечната световна ранглиста, с най-много точки в Албумите на ФИДЕ. Четирикратен световен шампион. Двукратен олимпийски шампион.

c