Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Представянето на книгата на Ал. Йорданов в Добрич се превърна в люта словесна битка

При висок градус на емоциите и силно противопоставяне в Добрич премина срещата за представяне на книгата „Патриотични уроци” на Александър Йорданов - председател на 36-oто Народно събрание,  посланик на България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония.

В началото директорът на Регионална библиотека „Дора Габе” Невяна Христова припомни, че Александър Йорданов е доцент д-р в Института за литература при БАН, член на УС и директор на Програма „Гражданско общество и демокрация” при Атлантическия съвет на България.

Георги Чунчуков представи накратко книгата, като посочи, че три от 38-те студии за смисъла на родолюбието са провокирани от събития в Добрич, едно от които е изграждането на Паметник на генерал-лейтенант Иван Колев.

„Някои ще възприемат книгата му като антикомунистическа. Други ще бъдат стресирани от сериозната критика, на която се подлага руската и особено съветската политика спрямо България” – каза при представянето капитан І ранг о.з. Васил Данов. Той  прочете откъси от изданието, но публиката не успя да чуе почти нищо заради множеството реплики от залата.

Всъщност, присъстващите така и не успяха да се запознаят с  уроците на Александър Йорданов, тъй като фоайето на библиотеката се превърна в арена на спорове, реплики, апострофи и въпроси. Те бяха отправени от представители и привърженици на Движение „Възраждане” от Добрич, Варна и Бургас.

В продължение на час и половина залата  бе огласявана от политически препирни и подвиквания по горещи политически теми: русофили и русофоби, комунисти и антикомунисти, демократи, избори, българска история, патриотизъм и родолюбие. „Ти предаде идеите на СДС! Защо седна на една маса с Бойко Борисов?”, „Не сме дошли на предизборно събрание”, „За какво родолюбие говорите?” – бяха част от зададените на висок глас въпроси, на които Александър Йорданов се опитваше да отговори, но бе прекъсван многократно.

Той посочи, че 16 април е паметна дата за България и припомни атентата в църквата „Света Неделя” в София през 1925 година. Подчерта, че 16 април е и денят, в който е приета Търновската конституция преди 140 години.

През цялото време към него валяха въпроси, съпроводени от гневни упреци, обвинения и твърдения от рода на  „Това е лъжа!”.  Опонентите на Йорданов останаха удовлетворени единствено, когато той отговори с „Да!” на въпроса „Имало ли е турско робство в България?”.

Срещата премина при засилено полицейско присъствие, но до физически сблъсък между двата противникови лагера не се стигна.

На представянето присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговият заместник арх. Боян Коларов, които запазиха мълчание.

„Аз съм много доволен от това сърдечно посрещане” – обобщи накрая Александър Йорданов.


Видеокадри с моменти от представянето на "Патриотични уроци" - в град Добрич ↓

&feature=youtu.be&fbclid=IwAR293Jfk5sxSzBAoxBaIbzTfyzUAz6Ks_-GJ8xNUOv5Ayve9X0JyGRXtL0M
&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3J_QKIowselrHj0ioc7M43ywmbgjqbz_XPMcso6d-LolwTxikdIsLwXrU
&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1dNmuaV_DjbV1gmzXTdMHRKJBtfeYEzZTWy8JQ17fyHGShcr1JKzlAiH8
&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2ehfTpB9KzrHEqPwqCfa8yBDHjugj5j-aSHt-pD5n4OaqCiZhQCwSzLJE
c