Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Миро и Преслава пеят на благотворителен концерт за новия храм в Добрич, дни преди първата копка

Благотворителен концерт за набиране на средства за построяване на православния храм Храм "Св. Лука Войно-Ясенецкий" в Добрич ще се състои на 12 април, от 18 часа в спортна зала „Добротица”.

„От самото раждане на идеята за построяване на храма в кв. „Добротица", ние се стремим да следваме вековната българска традиция, че Църквата е отворена за всички хора и всеки има специално място, където да „положи своя камък“ при нейното изграждане. Едни помагат с ум и талант, втори с труд, трети със средства, едни повече, други по-малко, кой колкото и както може. След време всеки един ще влезе там, ще погледне „своя камък“ и ще почувства, че е част от нещо голямо, което всички заедно са създали, нещо, което е завинаги...Затова организираме благотворителен концерт с участието на изпълнители, които са родени в Добрич. От тях някои все още живеят и творят тук, други правят това в големия град, но всички са готови да се съберат, да помогнат, да бъдат заедно... Сърдечно благодарим на всички”, споделят от храмовото настоятелство.

Каузата за съграждане на нов храм в Добрич ще събере на една сцена звезди на музиката, родени в Добрич. Сред тях са Преслава, Миро, Ваня Вълкова, Ивелина Колева, Елена Георгиева, Александър Петров, както и ансамбъл „Добруджа”. Билети за концерта се продават в центъра на Добрич, срещу т.нар. Високо тяло.

Църковното настоятелство на храм „Св. Лука Кримски“ организира и благотворителен Великденски базар. Той ще се състои същия ден, но от 16 часа в зала „Добротица“.

Първата копка на новия православен храм, който ще се изгражда в квартал “Добротица”, ще се състои на 14 април, от 11,30 часа, съобщиха от църковното настоятелство.

За първата копка на църквата се очаква да пристигне Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Молитвеният дом ще бъде разположен в парцел, отреден в общия устройствен план на квартал Добротица”. Парцелът още преди 15 години е заплануван за строеж на църква. Намира се между блок 35, блок 40 и Дома за медико-социални грижи за деца в квартал “Добротица”. С решение на Общинския съвет той бе предоставен за изграждане на храма.

Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра.

Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част храм „Свети Лука Кримски” ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок, което го прави уникален за Добрич и областта, коментира отец Петър.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св.Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c