Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

100-годишната история на футбола в Добрич - представена с изложба

Изложбата „100 години футбол в Добрич”, беше открита на 4 април в Регионална библиотека „Дора Габе”. Експозицията от съхранени документи, снимки и сувенири, е посветена на 100-годишнината от създаването на футбола в град Добрич.

Откриването събра бивши и настоящи футболисти, треньори, футболни привърженици, общественици, граждани и почитатели на спорта. Ръководството на библиотеката изрази благодарност към Илия Кишишев, за дарените архивни документи, отразяващи дългогодишната история на футбола, както и за самата идея за организирането на тази паметна за спорта изложба. На събитието беше и една от живите футболни легенди на "Добруджа" - Никола Конанов.

Фото-документалните материали, включени в изложбата, дават исторически сведения за развитието на футбола в Добрич - още от създаването на първото спортно формирование през 1919 година. Благодарение на събирателната дейност на много хора, посетителите могат да се запознаят с архивни снимки и документи, с любопитни данни и факти от историята на футболната игра в град Добрич.

На вниманието на любителите на спорта са изложени множество автентични фотоси, които разказват за първите футболни клубове в нашия град, за знакови футболни срещи и игрови ситуации през годините, за строителството и откриването на добричкия стадион през 1960 година, за видни местни спортни журналисти.

Посетителите имат възможност да видят ценни реликви с историческа стойност – автентична документация, флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Николай Конанов – емблематична фигура в добруджанския футбол с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич.

Организатори на изложбата са Община град Добрич, Регионална библиотека "Дора Габе" и Илия Кишишев – журналист, заслужил деятел на физическата култура и спорта, заслужил краевед, носител на Сребърна значка на БФС за принос към българския футбол.

Изложбата ще остане отворена за посещения до 17 април 2019 г.

c