Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В квартал „Рилци” в Добрич са ужасени от вестта за педофила, насилил 5-годишната си внучка

В квартала, в който живеят дядото, разследван за изнасилване, и 5-годишната му жертва, са потресени от новината за тежкото престъпление. Хората не могат да повярват, че именно 66-годишният Йордан е посегнал на момиченцето.

В кв. „Рилци” знаят за изнасилването от неделя, когато дошла полиция, за да разследва случая, след като детето било откарано с кървене в Спешното отделение на болницата.

До днес обаче всички подозирали, че на момиченцето посегнал пастрокът му Ангел. Никой не предполагал, че насилникът е родният дядо на детето.

Както по-рано съобщихме, Йордан е задържан за изнасилването на 5-годишната си внучка, престъплението е извършено в семейния дом в квартал „Рилци“ в Добрич. До разкриването на престъплението се стигнало, след като близките отвели детето, което кървяло, в болницата. Там лекарите останали потресени от видяното. От болницата подали сигнал в полицията.

„Потресени сме. Толкова години сме живели редом до тях, а имаме деца”, сподели една от съседките на фамилията пред Про Нюз Добрич.

Според живеещи от десетилетия в квартала, Йордан не е създавал проблеми. „Жена му, дъщеря му са конфликтни, но той не. Винаги се обаждаше, поздравяваше, весел, работлив човек. Когато се върнеше от работа, вземаше коня и отиваше за царевица или за сено”, обясни съсед.

Йордан на излизане от съдебната зала, след като му беше наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража"

„Не са лоши хора. Дори дядото много се грижеше за децата”, разказа друг. Никой от съседите не може да повярва за случилото се.

„Йордан беше човекът, който се грижеше за къщата. Той работеше, той се грижеше за тях, често той гледаше и децата”, обясниха съседи.

Дядо изнасили 5-годишната си внучка в кв. „Рилци“ в Добрич

Когато майката и бабата викали или посягали на малчуганите, Йордан винаги им правел забележка.

„Не можем да повярваме, че е дядото. Той гледаше децата. Купуваше им сладки. Само той работеше в семейството на постоянен трудов договор. Жена му Дора работи само през лятото в Албена. Като вземеше заплата, той винаги им купуваше нещо сладко, не даваше на майката и бабата да им се карат. Затова не можем да повярваме, че е той”, обясняват съседките.

По думите им, семейството живее в доста мизерни условия. Имат ток, вода, някакви условия за баня. Преди време пералнята им се повреди и оттогава перат на ръка.

Имат голяма къща, но не е довършена. Затова всички живеят само на първия етаж. Казват, че я построила майката на Дора. Тя и Йордан имат двама синове, които живеят в Добрич. Когато преди идвали на гости, редовно се карали за пари. Напоследък не посещавали родителите си.

Кокошкарникът, където се предполага, че е извършено изнасилването

Пострадалото момиченце е на 5 годинки, но не посещава детска градина. Не говори добре, казва едва няколко думи. Братчето му е на две години, обясниха съседите.

В квартала се говори, че изнасилването е извършено в кокошкарника на семейството.

Не е ясно кой е завел в неделя детето в болницата. Обикновено търсели съседка с кола, но този път не се обърнали към нея. Не е идвала Бърза помощ.

Сега майката е в болницата с детето. Бабата я сменя. Когато тази вечер отивала към болницата съседи я попитали какво става, а тя отвърнала, че нищо не знае. „Не може да не знае”, категорични са те.

Смятат, че пастрокът е у дома с двегодишното момченце. Допреди месец мъжът бил за кратко на работа, но скоро напуснал. Откакто се е случило изнасилването, семейството не излизало навън, а преди винаги били на улицата пред къщата.

„Толкова години сме живели до изнасилвач, без да сме наясно. След този случай не знаем как ще бъдем спокойни тук”, споделиха съседи.

По-рано днес Окръжният съд наложи на 66-годишния Йордан Й. мярка за неотклонение “задържане под стража”.  „Разследването на случая е започнало след постъпил сигнал от кабинет на Спешно отделение в добричката болница, където детето било заведено на преглед от свои близки. На следващия ден като обвиняем по образуваното досъдебното производство на Първо РУ на МВР е бил привлечен 66-годишният, който е дядо на пострадалото дете.

Окръжният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи извод, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на мъжа към разследваното тежко умишлено престъпление. С оглед високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че спрямо мъжа следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. Окръжният съд мотивира определението си и с факта, че обвиняемият живее на един адрес с пострадалото дете и е негов родственик, посочиха от съда.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.

Според източници, близки до разследването, проверява се също дали дядото педофил не е насилвал и други, както в семейния кръг, така и свързани с работата му.

Снимки: Про Нюз Добрич

c