Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Художничка от Добрич с участие в престижен арт форум в Канада

Нели Ненкова пред стенописа "Заедност" в Съдбъри, който се вижда от хиляди хора всеки ден

Добричлийката Нели Ненкова е носител на много арт и дизайн награди в страната и чужбина. Днес художничката живее и твори в Канада. Днес Нели ще участва със своя картина в 146-ата годишна изложба на най-старата арт асоциация в Канада (OSA). През следващия месец тя ще подреди и самостоятелна изложба. Талантливата добричлийка печели множество арт и дизайн конкурси отвъд Океана. През 2016 година един от проектите й за туристическо лого на България е сред седемте финалиста в конкурс организиран от Министерството на туризма, който конкурс е закрит без победител. В Канада обаче нейното лого за България й носи първа награда в конкурс организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD)

Картина на добричлийката Нели Ненкова, която живее в Канада, ще бъде изложена в 146-ата изложба на Асоциацията на художниците в Онтарио. В изложбата на най-старата арт асоциация в Канада, основана през 1872 г., ще се представят картини на 35 художници, селектирани от над 500 творци от Онтарио.

Картината "Цената на златото"

Нели Ненкова ще бъде представена с картината “Цената на златото”, сподели тя за Про Нюз Добрич.

Творбата й е посветена на хората от Съдбъри и техните семейства, чийто живот е свързан с минната индустрия. Откриването на изложбата ще е на 28 март от 18 до 20 ч. Изложбата ще бъде отворена за посещение от 27 март до 26 април в галерия John B. Aird Gallery, 900 Bay St. at Wellesley, inside the Macdonald Block, Toronto, ON M7A 1C2. Нели сподели, че ще се радва на съграждани и сънародници, ако имат възможност да посетят откриването. http://airdgallery.org

Нели е посветила кариерата си на изкуството и дизайна, но някой все още помнят нейните музикални успехи, когато тя грабна първа награда в телевизионното предаване Хит-1 по Канал 1 през март 1997, Гран-При в Международния Поп-Рок фестивал Сарандев’97, нейното участие във фестивалите “Златен Орфей” и “Славянский базар” в Русия през 1998 г.

За първите стъпки в изкуството добричлийката споделя: "Бях на 11 години, когато талантът ми беше забелязан от моята учителка по рисуване Искра Краева в училище "Христо Ботев", която препоръча да се запиша в гимназия за изящни изкуства, спомня си талантливата художнчка. Нели Ненкова е възпитаник на училище „Дора Габе“ Добрич, с профил изобразително изкуство. Нели е възпитаник на школите по изобразително изкуство и музика в Младежки Дом „Захари Стоянов“, гр. Добрич. Тя говори с огромно уважение за всички свои учители, които са положили основата на нейното развитие като художник и споделя, че трима от тях са изиграли решаваща роля в живота й – Тодор Балев, Георги Сарандев и Искра Краева.

Тя е бакалавър по изящни изкуства и моден дизайн."По време на бакалавърската си степен се фокусирах върху изящните изкуства и модния дизайн. След кратък период в модната индустрия, реших да се посветя на изобразителното изкуство. Начално на моята артистична кариера беше трудно, но търпението, постоянството и усилията ми с времето се възнаградиха. Подкрепата на близките ми също беше решаваща в моето развитие. През 2003 г. получих признателно писмо за моето изкуство от главата на Ватикана – Йоан Павел II, и това признание отвори много врати. През последните 20 години моите картини намериха място в различни частни и обществени колекции в Италия, Франция, Германия, Гърция, Турция, България, САЩ, Ватикана и Канада", споделя талантливата добричлийка.

По-късно Нели завършва графичен дизайн в Канада. Тя развива творческата си кариера, както в изкуството така и в дизайна. Нели бе и един от финалистите в конкурса за лого на България, които се проведе през пролетта на 2016 година. В него тя участва с два дизайна за лого на България, като по-модерният беше избран от професионалното жури. По-късно седемте предложения бяха публикувани на сайта на Министерството на туризма в България, на който всеки можеше да гласува. За съжаление нито едно от логата не беше избрано. В Канада обаче нейното лого за България й носи първа награда в конкурс организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD)

"Бях толкова щастлива, че логото ми стигна до финала. Исках да споделя радостта си с всички, но нямах право да издавам самоличността си. Искаше ми се логото на България да е дело на добруджанка. Сигурна съм, че бих зарадвала много добричлии, така също близки и приятели. Далеч от родината и с мисъл за нея, няколко месеца работих усилено върху дизайните за лого на България. Исках, чрез многоцветните неравни кръгове да покажа сложността и многопластието на българската култура и история, да подчерая културното и социално разнообразие в страната ни стилизирани в роза. За съжаление малко хора са запознати с процеса по създаването на едно семпло на пръв поглед лого. Прави се проучване на пазара, потребителите, приложението му, разработват се идейни скици, дигитални разработки, маркетингови приложения на логото и т.н. Много често зрителите подценяват труда на хората на изкуството и коментират негативно работата им, която не е малка. Ще дам пример, работих върху един дизайн за филм на Hallmark “Valentine ЕverАfter”, който ми отне 30 часа, по-късно този дизайн се видя в трейлъра на филма само за 3 секунди. Подобна е работата на актьорите и певците. Хората отиват на двучасов концерт, но колко практика на гласа, репетиции, запаметяване на текстове, физическа и умствена подготовка са нужни, тези усилия остават зад завесата скрити от погледите на публиката.

През 2016 година, освен логото за България, което й носи първа награда в конкурс, организиран от асоциацията на лицензираните дизайнери в Канада (RGD), Нели печели и наградата на Studio 123 за Северна Онтарио, с графичен проекти „TXT L8R“, кампания за повишаване на осведомеността и общественото разбиране за последствията от изпращането на съобщения по време на шофиране

Същата година тя е поканена от организаторите на фестивал за урбанистично изкуство "Up Here" в Съдбъри Онтарио, да направи стенопис, който тя посвещава на жителите на града. Стенописа "Заедност" изобразява мъжка и женска фигура, като мъжа олицетворява миньора и минната индустрия, а жената е символ на природата, майката, любимата и хармоничното съжителство между тях.

През 2017 година Нели печели още една арт награда с участието си в Седмото международно биенале по миниатюрна графика в Отава, където се представят над 260 творби на над 100 артисти от 20 държави. Нели е победител в категорията “Intaglio” и се представи с три графики, които засягат проблемите на нашумялото световно движението срещу сексуален тормоз и физическо насилие “#MeToo”.

Графиките, с които печели в категорията "Intaglio" на
Седмото международно биенале по миниатюрен принт в Отава

На 23 април 2019, Нели ще открие своята самостоятелна изложба в галерия Studio22 Open Gallery, в Кингстън, посветена на големите джаз икони Били Холидей, Луи Армстронг, Рей Чарлс, Ета Джеймс и други. Нели ще изложи 12 платна с образите на музикалните звезди в едни нов за нея стил. Изложбата е под заглавието Джаз - Сълзи и Усмивки (Jazz - Tears and Smiles).

На въпроса какво е усещането за България през толкова хиляди километри, Нели споделя.
"България се променя ежедневно и е трудно да имаш ясна представа за ситуацията в страната, разчитайки само на медийте. Някой сънародници гледат писимистично на всичко случващо се около тях, но има и такива, които не спират да се развиват и работят не само за личния успех, но и за благото на тези около тях. Хора, които гледат на трудностите, като предизвикателства и са разбрали, че промяната към по-добро първо започва от нас самите. Трудности има навсякъде, без значение от мястото, където живеем. Хората често слушат за успехите на другите и понякога губят надежда, но зад тези успехи има наниз от неуспехи и разочарования, за които никой не пише.

Аз не съм прекъсвала връзката с родината, напротив, старая се чрез изкуството да популяризирам страната си. Достъпа до нови култури ме накара да ценя повече моята културна принадлежност. Все повече ме вълнува историята и традициите на България. Наскоро имах честта да илюстрирам корица на книга посветена на Дора Габе, съвместен проект с дом паметник "Йордан Йовков" и българското неделно училище в Рим "Асен и Илия Пейкови". Искрено се надявам, че подобни съвместни проекти ще продължат, защото е важно като общество да споделяме знание и опит, да си помагаме, подкрепяме и развиваме заедно."

c