Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кой и какво да продава на пазара в Добрич, пита в анкета Общината

Осем въпроса задава на гражданите  Община Добрич в анкета за бъдещото развитие на Централния пазар.

„Трябва ли пазарът и улиците към него да се променят?”,  е първият въпрос, на който са предложени четири възможни отговора. Местната управа иска да разбере какво е мнението на жителите на града за сегашното състояние на пазара и ги провокира да оценят по скалата от 1 до 6 достъпността до пазарната площадка. Оценката се отнася за пешеходци и за автомобили и включва подлези, паркинги и рампа за хора с увреждания и за бебешки колички. Гражданите имат възможност да се произнесат и по въпроса „Кой има право да продава на пазара?” – местни земеделски производители /от съседни общини/, производители от други региони, търговци-прекупвачи на земеделска продукция, производители и търговци на хранителни стоки, занаятчии и други. „Какво трябва да се продава на пазара?” – е следващият въпрос, на който анкетираните могат да посочат: плодове и зеленчуци, подправки, сурови животински или преработени продукти, промишлени стоки, сувенири, инструменти или друго.

Според много добричлии, добрият пример е общинският пазар в Стара Загора

Участниците в анкетата имат възможност да изразят  мнението си  зоните, които  могат да бъдат обособени на пазарните площадки. Общината пита гражданите и за това, какви допълнителни възможности трябва да съществуват в района на пазара и прилежащите улици, като предлага следните отговори – течаща, вода, тоалетна, сладкарница, фурна, бръснарница, подземен паркинг, подходящо осветление, лаборатория за проверка на количеството и качеството, цветарски магазин.

Анкетата е публикувана на официалния сайт на Община Добрич и ще е активна до 19 април. След като бъдат обобщени мненията на участниците, предстои изработване на концепция за развитие на пазара, изготвяне на задание и обявяване на архитектурен конкурс.

c