Водещи новини - дясно Добричка Политика

Предсрочно освободиха Донко Марев като председател на Добричкия общински съвет

Председателят на Общинския съвет в община Добричка Донко Марев бе предсрочно освободен от поста. Решението бе взето с 12 гласа “за”, след като съветниците от БСП отказаха да гласуват.

Искането за предсрочното прекратяване на правомощията му бе внесено от общинския съветник Пламен Недев от коалиция “Ново начало за Добричка” /ДПС и НДСВ/ от името на група общински съветници.

В него като мотиви се посочва:

Постоянно, по време на заседания председателят коментира направените предложения и коментари на общинските съветнизи, с което манипулира вота на Общинския съвет.

Нереовно свикване на Председателския съвет за консултации по въпроси, които ще се обсъждат в Общинския съвет.

Председателят на Общинския съвет нееднократно позволява внасянето на докладни, без да е налице спешна необходимост, непосредствено преди комисии и даже преди сесии, което не позволява на съветниците да формират правилно своето становище.

Недостатъчен и неефектиен контрол по отношение на неизпълнение на решенията на Общинския съвет.

Всичкси тези нарушения се вършат вече тета година“, се казва още в предложението.

В защита на Донко Марев се изказаха голяма част от общинските съветници от БСП. “Не считам, че има някой, който е по-достоен да замести Донко Марев”, посочи Йордан Йорданов. Според Петко Игнатов, внасяните извънредни докладни записки винаги са били спешни. Като несъстоятелни определи аргументите друг съветник от БСП -Ярослава Василева. Д-р Даниела Йорданова също посочи, че не вижда сериозни аргументи и необходимост от смяна на председателя.

Самият Донко Марев обясни, че всички извънредни докладни са били в интерес на жителите на общината. По думите му, предложението за прекратяване на правомощията му е без всякаква аргументация и е  неграмотно поднесено. “Почти се бях убедил, че сме задружен колектив, който наистина работи за доброто на хората от общината… Още в началото обещах, че ще съм председател на всички и няма да деля никого. Явно съпротивителните сили вземат връх в нашата община”, каза още Марев.

Тя дори предупреди вносителите: “Искате да отрежете едната ръка на законодателната власт, но не забравяйте, че има и изпънителна власт, в която участвате с коалиционно споразумение”.

Кметът Тошко Петков заяви, че поема своята отговорност за това, което е станало назад във времето.

Опасно високо напрежение внесе в залата изказването на кмета на Плачи дол Атанас Пенев, който си  децибели и обвинения спрямо общинските съветници.

„Днес въпросът е политически и той ще бъде решен политически. Но има хора в тази зала, които не са узрели за политиката”, заяви заместник-кметът Дико Иванов, който обясни, че се изказва като гражданин. Той също напомни за “споразумение в друг формат, което не се изпълни. Въпросът за председателското място е политически”, подчерта Дико Иванов, който е и лидер на Земеделския народен съюз.

За споразумение говори и областният лидер на ДПС и общински съветник от  “Ново начало за Добричка”  д-р Ердинч Хаджиев. Той подчерта, че след демократичните промени в Добричкия общински съвет две са били политическите партии, които присъстват в него без прекъсване – ДПС и БСП. “През тези 29 години, благодарение и на ДПС, Община Добричка е била на БСП. И настоящият кмет е станал такъв, благодарение и на нашия глас”, напомни д-р Хаджиев. “Като всяка голяма партия и ние се борим за властта. Има коалиционно споразумение,  независимо, че колегите от БСП не го признаватние. И макар да не е на хартия, ние си държим на мъжката дума”, подчерта той. Напомни, че “Ново начало за Добричка” влезе в Общинския съвет с четири общински съветници, но единият стана независим, от което се възползва БСП. Ако за другите думата “политическа коректност” не означава нищо, то за ДПС не е така.

Общинските съветници от БСП и независимият Генади Ганчев заявиха, че няма да гласуват. Така с гласовете на останалите 12 съветници Донко Марев бе предсрочно освободен от поста.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *