Водещи новини - дясно Здраве

Полицай от Добрич спешно се нуждае от 40 000$ за бъбречна трансплантация в Турция

53-годишният полицай от Добрич Христо Кунчев е с автоимунно заболяване и се нуждае от спешна бъбречна трансплантация.  Донор може да бъде 83-годишната му майка, но с хирургическата операция се наемат само в клиника в Турция. За целта бащата на 15-годишна дъщеря трябва да осигури 40 000 долара.

Христо е началник на Териториална полиция и ръководи кварталните полицаи. Преди година лекарите откриват, че Христо има автоимунно заболяване, което е увредило бъбреците му. Два пъти му е правена биопсия, докато се постави трудната диагноза.

„Проблемът  е, че трансплантацията трябва да се направи в клиника Турция, защото единственият донор сред моите близки, който може да ми даде бъбрек, те майка ми, а тя е на 83 години”, сподели пред Про Нюз Добрич Христо.

В България отказват такава трансплантация заради възрастта на жената. Шансът за кръстосаната трансплантация също е нищожен, тъй като мъжът е с нулева кръвна група. „Мога да давам на всички, а на мен трябва точно нулева група да даде. Може да се случи, ако намеря мой донор, който да даде на някой техен пациент, а техен донор да даде на мен. Днес отново говорих с болницата в Турция и ми казаха, че, тъй като съм нулева група, аз мога да дам на всеки. Ако има някой донор с нулева група, той ще даде на своя болен, а не на мен. Затова трябва да имам свой донор, който да заведа, а единственият е майка ми”, разказа Христо. И добави, че лекарите в Турция дават надежда за успех на трансплантацията с донор майка му, въпреки възрастта й.

През следващите дни ще бъдат направени изследвания на жената, които ще се изпратят в болницата в Турция.

Стойностите на креатинина в кръвта му, който е основен показател за състоянието на бъбреците, са започнали да се покачва. При максималната граница от 120, стойностите при Христо са над 500, което налага да се направи трансплантацията. Прави възможното състоянието на бъбреците да се закрепи, за да не се стига до хемодиализа, преди трансплантацията. Лекарите в  Турция обяснили, че, ако оперативната интервенция се извърши преди пациентът да е започнал хемодиализа, има по-голяма преживяемост.

„Всеки казва, че е добре да се направи трансплантацията, преди да се започне хемодиализа. Затова сега съм на строга диета. Стремим се да задържим ситуацията”, сподели Христо. И добави, че при автоимунното заболяване, реално имунната му система не работи. Затова от един месец е в болнични, тъй като сезонът на грипа крие големи опасности за него.

Христо ще подготви и документи за трансплантация и в България. Макар, че, според него, шансът е почти като да ти се падне шестица от тотото – да има донор, който да е само за теб. При 1300 чакащи годишно се правят 4-5 трансплантации от трупен донор. А, за жив донор няма шанс, тъй като в България не се наемат 83-годишната му майка да е донор.

„И, тъй като трупният донор трябва да е съвместим с мен т.е. трябва да е нулева група, не се знае кой ще получи бъбрека. При условие, че регистърът на чакащи е в Александровска болница в София, можем да предположим дали ще стигне за пациент в Добрич”, коментира Христо Кунчев.

Кампанията за набиране на средства за трансплантацията е започнала през последните дни. Поставени са дарителски кутии в общината и в Местни данъци и такси. Ще се сложат и на други места – в заведения и магазини. Свещеник Петър Димитров също се е ангажирал да съдейства.

От ОД на МВР е изпратена молба до главния секретар на МВР, с чието разрешение трябва да се изпратят писма до подразделенията на МВР в страната, за да се включат колегите му от страната.

Христо Кунчев разпространи молба за помощ. В нея се казва:

Обръщам се с настоящата молба към всички които могат и имат желание да помогнат. За мое най-голямо съжаление автоимунно заболяване уврежда прогресивно бъбреците ми и единственото лечение е спешна трансплантация на органи. Съгласно законодателството ни, донор може да бъде само роднина със съответното съвместителство, а такъв се явява единствено майка ми. Поради пределната и възраст в България категорично отказват да извършат трансплантация и единствено такава, или „кръстосана“ е възможна в съседна Турция. Сумата необходима за операцията /40000$/, е непосилна за мен и семейството ми, затова съм принуден да се обърна за помощ с настоящата молба.

Който желае, може да помогне, като приведе сума по желание по следната сметка:

Банка Уникредитбулбанк BICкод UNCRBGSF IBAN BG48UNCR70002523468756

Титуляр : Христо Атанасов Кунчев,  тел.0885/321032

Follow Me:

Related Posts