Водещи новини Здраве

Нито една денонощна аптека няма в област Добрич

В цялата област Добрич няма нито една дежурна аптека през нощта. Най-близките денонощни аптеки са във Варна или Констанца. А, жителите на община Крушари дори няма откъде да си купят лекарства. Това установи проверка на Про Нюз Добрич след сигнал на читатели.

Допреди година денонощно работеше аптека „Вива 4” до болницата. От януари 2018 година обаче тя е с работно време 07:00-01:00 ч., от понеделник до неделя. Очакваше се това да е временна мярка, но година по-късно аптеката продължава да работи само до 1 часа след полунощ.

„Така е от началото на 2018 г. Няма млади, които да искат да работят нощни аптечни смени. Проблем е липсата на хора – абсурдно, но е истина”, коментира фармацевтка. „В цялата област няма една работеща денонощна аптека, а при нас постоянно има опашки, особено нощно време. Масово идват хора от района на Ген. Тошево и Балчик, добави тя.

Проблемът става особено сериозен в периоди, като настоящия, в които върлува грип.

Аптека “Грижа” по ул. “Хр. Ботев” през зимния период е с работно време 08:00-22:00 ч., от понеделник до неделя, а през летните месеци работи до 23:00 ч.

“От седем години работим с това работно време. До преди 10 години имахме и нощно дежурство, но просто няма кой да работи тази работа. Млади хора категорично не желаят да дежурят през нощта. Да, идват всякакви – заможни, дрогирани, до тотално изпаднали хора. Не всеки може да издържи на такъв вид ежедневна работа – разбирам ги хората, но при нас натовареността нощно време се увеличи, откакто колегите от дежурната аптека до болницата започна да затваря в 1:00 ч. след полунощ”, сподели работеща в аптеката.

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че в града има достатъчно аптеки и дрогерии, но повечето от тях са с работно време 9:00 – 19:00 ч.

Основната причина, която изтъкват колегите е, че нямат достатъчно квалифициран персонал, за да могат да покрият и нощната смяна, коментира пред Про Нюз Добрич магистър фармацевт Лалка Стойчева – председател на Регионалната фармацевтична колегия към Българския фармацевтичен съюз.  „Когато аптеката до болницата спря да работи с нощни смени, говорих с колегата, която е управител, и тя каза, че основната причина е, че няма хора. Това е решение на аптеката. Тя е частна, както и всички аптеки в областта. Всеки решава какво работно време може да покрие. Макар че, там, пред болницата е много добре да има денонощна аптека. Но, те изтъкнаха като причина това, че няма хора”, коментира Стойчева.

Аптеките в областта са малко над 50, като 40 от тях са в град Добрич. Така се оказва, че в областта има доста аптеки, а малко квалифициран персонал. Средно на аптека се пада по 1,33 магистър фармацевт, изчислява Лалка Стойчева. А, за да работи нормално една аптека, трябва да има поне по двама магистър фармацевти. Като се има предвид, че в някои вериги работят по трима, се оказва, че други аптеки трябва да работи само един, който няма как да покрие работното време на аптеката от 8 до 20 часа. А, за нощна смяна е невъзможно да се получи.

Очаква се увеличение на броя на магистър фармацевтите, които се дипломират, след като такова обучение вече има в Плевен, както и в Софийския университет. „Дано тогава повече млади хора да се връщат при нас. Проблемът с персонала е голям и ще се задълбочава, ние нямаме сили”, счита тя. Проблемът е сериозен. Разрешава се да се откриват нови аптеки, а няма достатъчно квалифициран персонал. Аптеките, които са на възлови места – поликлиники, болници, са много натоварени.

Ако на някой от 189 677-те жители на област се наложи спешно да търси лекарства след 1 часа, вариантът е Варна, а за някои от общините се оказва, че е по-близо да си купят лекарства от Румъния.

„Зная, че много често нещата се влошават вечер. Това е нормално, за съжаление. Редно е родители на малки деца да са подготвени с основните необходими лекарства, за да може, ако се случи нещо, да реагират. Макар не винаги да може да се предвиди какво ще е нужно”, коментира Лалка Стойчева.

Сподели, че в някои европейски градове проблемът се решава като се дават дежурства на ротационен принцип и по този начин винаги да има денонощна аптека. Пред Про Нюз Добрич тя се ангажира да обсъди такава възможност с колегите си, за да се намери решение на проблема в полза на жителите на Добрич и областта.

Оказва се, проблем в региона е не само липсата на денонощна аптека, а и въобще липсата на аптеки, особено по селата. С изключение на Кранево, което е курортно селище и има две аптеки, единственото село в областта, чиито жители има откъде да си купят лекарства, е Карапелит.

Жителите на останалите села си набавят лекарства, благодарение на кметовете и личните си лекари. Дори шофьорите на преминаващи автобуси, където ги има, понякога помагат на възрастните хора по селата.

„В цялата община Крушари няма аптека, което е много сериозен проблем”, коментира Стойчева. Обясни, че има интерес там да бъде открита аптека.

В град Шабла пък има три аптеки, като се очаква едната да спре да работи, защото там работи много възрастен фармацевт, обясни Стойчева.  Налага се жители от по-отдалечените села да пътуват по 25-26 километра до общинския център, за да си набавят лекарства. Това са и труднодостъпни райони, които не са обезпечени с транспорт. В част от селата автобус отива веднъж дневно, а в някои и веднъж седмично.

„Трагедията на възрастните самотни хора е огромна. Говоря с много мъка, защото децата им не могат да си оставят работата в големите градове и да бъдат близо до майките и бащите си. Често се случва някой да се обади, за да пита дали майка му и баща му са още живи, защото няма връзка с тях, няма телефон, GSM-ите не са достъпни за всички възрастни хора на 80 и повече години. Нашата роля като лекари е да бъдем и такава връзка между членовете на семейството. Защото да им купим лекарства или да им занесем храна е част от нашето ежедневие”, коментира лекар от крайгранична община от област Добрич.

Follow Me:

Related Posts

  1. Гергана says:

    Лятото и ние се сблъскахме с този проблем. Като започнахме да търсим денонощна аптека, бяхме неприятно изненадани, че няма работеща аптека в гр. Добрич. И трябвашев 3 часа да изкарваме 2 годишно дете и да го водим в спешния кабинет, защото нямахме нищо в къщи против повръщане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *