Балчик Водещи новини - дясно Каварна Шабла

Смелчаци ще скачат за Светия кръст в морето край Шабла, Каварна и Балчик

С водосвет и ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите на Черно море ще бъде отбелязано Богоявление в крайморските общини на област Добрич.
По традиция смелчаци ще скочат за кръста в януарското море край къмпинг „Добруджа“ при нос Шабла и в село Крапец. Ритуалът по изваждане на кръста ще започне в 10,30 часа в Шабла и в 11,30 часа в с. Крапец, след приключване на църковната служба в храм „Св. Харалампий“ в град Шабла, чието начало е от 9:00 часа. От 12:00 часа във военното поделение в град Шабла ще започне ритуала по освещаване на бойните знамена.
На втора буна в морската зона на Каварна, от 11:00 ч. ще се състои ритуала по изваждане на кръста, където преди това ще бъде отслужена Света литургия от отец Василий Селемет.

Литийно шествие на духовници и миряни ще тръгне от храмовете “Света Петка Търновска” и “Великомъченик Георги Победоносец” към Морската гара в Балчик, където ще бъде отслужен Велик водосвет. Общината ще отличи с парична премия най-бързия плувец, който извади  Христовото разпятие, съобщават от кметската управа.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *