Водещи новини - дясно Култура

С над 13% увеличават парите за читалищата

С 13, 4%  ще бъдат завишени средствата за издръжка на читалищата у нас през следващата година. Това стана ясно на срещата на народните представители Даниела Димитрова и Емилия Милкова  с членове на Читалищното настоятелство и служителите в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ в Добрич.

Акцент по време на срещата бе поставен върху промените в Закона за народните читалища, както и върху проблемите, касаещи институцията.

Дали е на мода или не, четенето и книгата са вечни, сподели пред присъстващите Емилия Милкова. Самата тя е от Добрич, а дълги години е била директор на библиотеката във Варна.

През последните две години бюджетът за читалищата е добър бюджет и през 2019 година те ще получат 13,4% увеличение на издръжката. Двойно увеличение има на средствата за обновяване на библиотечния фонд. До настоящата година сумата е била 1 млн. лв., а за 2019 година са заложени 2 млн. лв.

Младите хора чрез библиотеките, читалищата ще достигнат до знанието. А, компютрите, интернет са само средството, с което ще се достигне до информацията, посочи Емилия Милкова.

Тя съобщи, че към Министерството на културата са сформирани работни групи във връзка с промени в Закона за читалищата и Закона за обществените библиотеки.

Народните представители приканиха членовете на настоятелството и екипа на читалището да направят своите предложения, за които ще се търси съдействие.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *