Водещи новини - дясно Култура

БНТ отбеляза 60-годишния юбилей на проф. Костадин Бураджиев

В новото издание на „Иде нашенската музика” днес бе отбелязан 60-годишният юбилей на Костадин Бураджиев – дългогодишен ръководител на ансамбъл „Добруджа”, композитор, диригент, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

По време на предаването звуча негова музика, представена от Академичния народен хор, оркестър и ансамбъл. Участваха също Академичният народен оркестър, както и Академичният танцов състав, изпълнителите Росица Пейчева и Николай Горбанов, приятели и колеги на юбиляра.

Това лято проф. д-р Костадин Бураджиев отпразнува своя 60-годишен юбилей. Навършват се и 35 години от началото на творческия му път, две годишнини, които ще бъдат отбелязани с пищен концерт в края на ноември.
Костадин Бураджиев е роден в Пловдив. Средното си образование завършва в Музикалното училище в Широка лъка с инструмент – тамбура, а след отбиване на военна служба завършва и висшето си образование във ВМПИ – Пловдив (днес АМТИИ). От 1983 до края на 2000 година е диригент на народния хор на ансамбъл „Добруджа“ в Добрич, а преди това в периода 1991-2000 г. е негов главен художествен ръководител. С ансамбъла има изнесени стотици концерти в България и в редица държави в Европа и Азия.
Внушителна е и създадената под неговото ръководство продукция за БНР и БНТ, 6 CD с изпълнения на ансамбъла, в които са включени и негови авторски произведения, концерти в рамките на ежегодния преглед „Нова българска музика“. От есента на 1998 г. Костадин Бураджиев е хоноруван преподавател по дирижиране на народен оркестър в АМТИИ, а от 2001 г. е щатен преподавател. Оттогава е и втори диригент на Академичния народен хор, а от есента на 2004 г. е негов главен диригент.
През 2004 г. Бураджиев защитава дисертация на тема „Изпълнителски похвати при свирене на тамбура“, въз основа на която получава научното звание „доктор“. През 2009 г. след успешно издържан конкурс получава академично звание „доцент по дирижиране на народен хор и ансамбъл“, а от 2013 г. е „професор“ в същото направление. Педагогическата дейност и принос на проф. д-р Бураджиев са изключително богати, а доказателство за това са създадените от него учебни пособия, сборници, научни публикации, монографии.
Огромният му принос в утвърждаването на специалността „Дирижиране на народни състави“ е един от най-значителните фактори, които и към момента допринасят за възпитаването на отлично обучени млади ръководители на народни състави. Чрез Академичния народен хор Бураджиев възпитава стремеж към знания, усъвършенстване, творчество и сценично поведение, а това са все качества, необходими за успешната професионална реализация на бъдещите специалисти във факултет „Музикален фолклор и хореография“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
През 2008 г. под неговото диригентство Академичният народен хор става единственият в България и до днес световен шампион в категория „Фолклор“ на 5th World Choir Games, Graz, Austria – 2008. Редица награди от световно, европейско и национално ниво утвърждават биографията на един от корифеите в българското фолклорно хорово и оркестрово изкуство, какъвто в действителност е Костадин Бураджиев.

Възпитаник на доайени като Христо Урумов и достоен последовател, посочен от титани във фолклорното ни изкуство, каквито са били Красимир Кюркчийски, Кирил Стефанов, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев и други. Днес проф. Бураджиев е зам. -ректор на АМТИИ – Пловдив.
На 30 ноември от 18 часа в залата на Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе тържествен концерт по случай юбилея на проф. д-р Костадин Бураджиев, озаглавен „Фолклорни видения“.

Специално участие в програмата ще вземат ПФА „Добруджа“ – Добрич, ФА „Тракия“ – Пловдив, академичните състави на АМТИИ – Пловдив, и солисти, сред които и известната народна певица Росица Пейчева. Входът ще бъде с покани, уточниха организаторите.

Снимки: БНТ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *