Водещи новини - дясно Култура

Открита бе новата сграда на читалище “Добрич 2017” (снимки)

С водосвет днес, в Деня на народните будители, официално бе открита сградата на най-новия културно-просветен център в добруджанския град – народно читалище “Добрич 2017”. По решение на Общинския съвет той се помещава в сградата на закритото училище „Дора Габе”.

На читалището е предоставена голяча част от сградата за срок от 10 години. То получи имот с площ близо 30 декара и попадащите в него сгради – четириетажна със застроена площ от 1 248.00 кв. метра, едноетажна – със застроена площ 573.00 кв. метра, както и двуетажна със застроена площ 215.00 кв. метра.

За празника читалището и неговият председател Николай Нейчев посрещнаха много представители на институции, учредители, дарители, приятели. Сред присъстващите бяха общински съветници от различни политически сили, заместник-кметът арх. Боян Коларов, представители на културни институции и творчески организации, художници, музиканти, преподаватели, както и Красимир Масурски – секретар на най-старото читалище в града „Йордан Йовков“.

Читалището получи поздравителни адреси от народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев, от областния управител Красимир Кирилов, от председателя на Съюза на българските композитори Ценко Минкин,  Доно Цветков – президент на фондация “Откритие”, известния водещ Ники Кънчев и др.

“Благодарен съм, че съдбата ми отреди възможността да бъда съпричастен в създаването на нещо толкова красиво”, сподели арх. Коларов. “Благодаря Ви, че начирате създаването на читалище, средище на възрожденския дух, за нещо толкова значимо и важно за всяко време, включително и нашето”, добави той.

Николай Нейчев и председателят на проверителната комисия към читалището Милен Кадикянов показаха на гостите обновените кабинети на първите два етажа на сградата. Те са презназначени за различни школи и занимания. 

Вече се работи в кабинета по изобразително изкуство, където заниманията се водят от Здравко Тошев. Николай Нейчев ръководи  музикалния състав, който също е оборудван с нужните инструменти. Готов да посреща младите хора е и компютърният кабинет, оборудван изцяло с дарения. 

С над 8 000 тома разполага библиотеката към читалището. Предстои до края на годината книгите да намерят своите места по рафтовете. Сред дарителите е бившият учител Донка Кюприбашиева, която е дарила цялата си библиотека на читалището. 

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *