Култура

НЕЛО – добричлията от Америка, реди изложба в Балчик

Предстои представянето на изложба-живопис на един от онези художници, които няма да откриете в дебелите енциклопедични издания, но чиито имена може да срещнете на най-невероятните места по света. Иван Стефанов (НЕЛО) е точно такъв – човек космополит.

На 25 септември от 17.00 ч. в градската Художествена галерия на Балчик, самият автор, заедно със свои близки приятели и ценители, ще открие своята първа самостоятелна изложба в белият град.

Иван Стефанов – НЕЛО е роден през 1936 г. в град Констанца-Румъния. Детството му преминава в град Добрич, в семейството на скромни родители от работническите среди.

За себе си, авторът споделя: “Още от малък обичам да рисувам и с годините това начерта моята пътека към човека и знанието. Обичам предизвикателствата и усилията, нужни за преодоляване на трудностите и загадките в своя живот. Преди години мечтаех да видя северното сияние и пустинята – дойде време и ги рисувах.

За началото? – Творческият ми път започна с безброй идеи и умението да говоря за толкова много неща с думи и четка. Във времето, започнах с едно интересно дарение на две свои картини в Англия- през 1983 г. След години наред пътешестване из бившите Съветски републики, в галерията в Стария Добрич през 1993 г.  подредих изложбата „Впечатления от Средна Азия”. Награждаван съм с множество грамоти и отличия от местата, където съм посещавал през време на пътуванията си. Търсещият ми дух ме отведе в Италия, след което прекосих океана и приех предизвикателствата на Северна Америка. В САЩ съм имал може би на-много участия в изложби – в Ню Йорк, Сейнт Луис, Колумбос, Синсинати, във фестивал на изкуствата в Мидълтаун и къде ли още не. В местната преса, Вашите колеги писаха за мен: „Добричлията Иван Стефанов – НЕЛО остави българска следа в Охайо”. “Частна галерия в Синсинати откупи четиринадесет творби на НЕЛО”.

На 82 години – продължавам да рисувам с любов и куп още мечти.”

Изложбата ще може да бъде разгледана до 5 октомври 2018 г. в Художествената галерия на Балчик.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *