Водещи новини - дясно Култура

Поетесата Камелия Кондова е носител на Националната награда “Дора Габе”

Поетесата Камелия Кондова ще бъде удостоена с Националната литературна награда „Дора Габе“ на официална церемония на 11 октомври от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Ще бъде връчено и отличие на Драгни Драгнев за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе.

Днес на заседание на Общинския съвет предложенията бяха приети единодушно от всички общински съветници.

Камелия Кондова е родена през 1969 г. в Добрич. Завършила е Езикова гимназия. Висше образование получава във ВТУ “Св. св. Кирил и Меотодий”, специалност “Българска филология”. Работи като журналист във вестникт “Нова добруджанска трибуна” и радио Добрич .

Автор е на стихосбирките: “Повод за живот” (1988), “Не и милост” (1990), “Как се обича художник” (1994) и “Тепърва ще се уча на живот” (1998).

Отличавана е с Голямата награда на националния конкурс “Петя Дубарова”, с Голямата награда на националния конкурс “Веселин Ханчев” (двукратно), с Първа награда на в. “Литературен глас” – Стара Загора, с Първа награда от националния конкурс “Петър Алипиев” (2003 год.) и др.

Член на Съюза на българските писатели от 1997 г.

Тя е  предложена за наградата от Съюза на българските писатели и Славянската литературна и артистична академия, откъдето се аргументират, че поетесата днес е едно от ярките и запомнящи се имена в българската поезия.

Материалният израз на литературната награда са почетен знак, грамота и паричната сума от 2000 лева. Призът се връчва на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и за принос в националната литература.

Сред досегашните носители на наградата “Дора Габе” са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова.

Снимка: Личен архив

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *