Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Започна надпреварата за приза в Международния турнир "Изида къп" в Добрич

От днес, 16 септември, започна деветото издание на традиционния Международен турнир по тенис за жени „Изида къп“ 2018.

Турнирът се провежда в Тенис Клуб „Изида“ с подкрепата на Българската Федерация по тенис, Изида ООД и Община Добрич.

Първото издание се провежда през 2009 г. с награден фонд 10 000$, а тазгодишното е седмо подред, включващо награден фонд от 25 000$. В надпревара за приза "Изида къп" 2018, пристигнали за участие са 54 състезателки от над 20 страни, от 4 континента, съобщи Веселина Донева - международен съдия по тенис, ръководещ срещите от международен ранг за България - по време на провелата се днес пресконференция в конферентната зала на комплекс "Изида" в град Добрич.

Първото име в тазгодишния турнир е румънката Андреа Роска - поставена под №221 в света.

Българските участнички в "Изида къп" са:

  • Гергана Топалова- най-перспективната ни девойка, заемаща място в топ 50 на международната ранглиста за девойки до 18 год.
  • Ани Вангелова
  • Лия Каратанчева (сестра на националната ни ракета Сесил Каратанчева) 
  • Габриела Михайлова - участва в турнира по двойки

Всички мачове от основната схема започват утре в 10.00 ч., а финалът по двойки ще е на 22 септември /събота/ от 14.00 часa.

Финалът при сингъл участничките е на 23 септември /неделя/ от 10.00 часа.

Победителката в турнира получава 3900$ от наградният фонд и добавя 50 точки към актива си, за международната женска ранглиста на Световната тенис асоциация /WTA/.  

И през тази година, шампионката  ще бъде удостоена с  една от 30-те бронзови статуетки, изработени от добричкия майстор Христо Илиев. Призовите пластики са 30-кратно умалена реплика на статуята в двора на тенис комплекса, чийто автор е също Христо Илиев. Бронзовите статуетки - 30 на брой - са били изработени още преди години, с идеята да бъдат връчвани през всяко едно от следващите издания на престижния тенис турнир.  

Ето какво споделиха участниците, по време на провелата се днес /16 септември/ пресконференция: Владислав Матеев - турнирен директор на "Изида къп": "Днес предстои приключване на квалификацията. Ще проведем теглене на жребия за квалификационната схема, както и жребия за надпреварата по двойки. Според мен тазгодишният турнир е на много високо ниво, с поставената под №221 в основната схема при жените. Тази вечер организираме за участничките ни, както и за волейболистите ни от спортен клуб "Изида"- плейърс парти, с шоу, музика и фотографски сесии. През утрешният ден, от 17.00 часа, на централния корт сме предвидили тенис уроци с Гергана Топалова - за всички деца от тенис клуб "Изида", както и за всички други деца, желаещи да се включат и получат шанс да се докоснат до големия тенис, който тя играе." Младен Матеев - президент на тенис клуб "Изида" и управител на "Изида" ООД: "Аз бих пожелал на всички нас - участници, гости и зрители - много хубаво време, здраве на състезателите и да постигнат най-високото ниво, на което са способни". Улрике Екери от Норвегия - участничка в трети пореден турнир в България: "Тук в България съм за трета вече седмица. Пристигнах в Добрич и съм особено впечатлена от всичко, което виждам - посрещане, условия, храната, напитките и великолепното отношение на домакините. За мен е от особена важност и факта, че тук всичко е концентрирано на едно място, а и цялата тази зеленина наоколо - парка и тази прекрасна растителност са нещо изключително и помага за добрата спортна кондиция". Гергана Топалова: Тук в Добрич се чувствам прекрасно - кортовете, а и целият комплекс е страхотен. Организацията е перфектна и е много приятно за игра. Чудесно е да се наблюдава и как хората идват да гледат докато играем. Очевидно в Добрич се интересуват от нашият спорт. След като приключа турнира тук, заминавам за около 90 дни в Австралия, където ще участвам в други три турнира със сходен ранг - един за 25 000$ и два с наградни фондове от по 60 000$. Надявам се, след тях вече да имам възможност за малко почивка.          
c