Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

140 години празнува читалище „Д-р Й. Йосифов“ Карапелит - най-старото в Община Добричка

„Малко са читалищата в страната, които празнуват 140 години от своето създаване. За мое щастие едно от тях се намира в нашата община - НЧ "Д-р Йосиф Йосифов - 1884" в с. Карапелит“, сподели кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Заедно с екипа си днес тя бе гост на празника на културното средище. На сцената му бе представена богатата музикална програма, в която взеха участие деца и самодейци от селото, и гостуващи състави от района.

Пред присъстващите жители и гости на празника Соня Георгиева отправи пожелания за това местното читалището да продължава да бъде стожер на културата и пазител на традициите. Дело, което няма аналог в съвременна Европа.

Читалището е основано през далечната 1884 г., когато през месец май група учители полагат началото на  културно-просветно дружество. По време на румънската окупация всички читалища в Южна Добруджа са закрити. През 1940 г. по настояване на ветеринарния лекар д-р  Йосиф Йосифов на общоселско събрание е учредено българско читалище с 90 души основатели, а начело на настоятелството застава Иван Желязков. За читалищни прояви се използва сградата на бившата джамия, а по настояване на д-р Йосифов се набират дарения от населението за обзавеждане. С тях купуват 300 книги за библиотеката и първия радиоапарат в селото. Новата читалищна сграда е построена през 1956 г. със средства на кооперацията, дарения и доброволен труд. Сегашният си вид читалището в с.Карапелит придобива през 1984 г. след основен ремонт, разширение и реконструкция. През годините читалището е носило името на Генерал Иван Колев, на Стефан Караджа, а сега на д-р Йосиф Йосифов.

c